Напишете дума/думи за търсене

Епиктет: Важно е не какво се случва с вас, а как реагирате на него

Епиктет е гръцки философ, но прекарва огромна част от живота си като римски роб. Въпреки че му е отредена съдба на несвободен човек, той се съсредоточава върху стремежа към щастие и благополучие. В тази статия ще цитираме някои от мислите на Епиктет за страданието.

Епиктет е бил част от движението на стоическата философия.
Заради това, когато той говори за щастието, го нарича еудаймония - нещо, което постигаме чрез действия, които се позовават на основните ни ценности, както и дълбоко ниво на ангажираност.

1. Начинът на разговор със себе си има значение


Този цитат споменава две неща, които повечето от нас правят несъзнателно. Единият от тях е негативният начин да говорим със себе си, а другият е историята, която създаваме от всяко преживяване.
Да речем, че току-що сте провели разговор с непознат. След това си казвате: „Държах се като идиот и говорех глупости. Нямам идея как да реагирам около другите хора”.
Но не разговорът причинява страданието ви, а това как сте говорили със себе си за него, ви накара да страдате.
Важно е да сте наясно със себе си и да обръщате внимание на това как говорите с вас. Научете се да разпознавате, когато изкривявате реалността, за да може да бъдете по-състрадателни към себе си.

2. Не всичко е под ваш контрол

Често страдаме и се чувстваме зле, че не може да контролираме всичко. Например ваш приятел е в насилствена връзка, но не го вижда. Това може да ви накара да се чувствате безсилни и да страдате, защото обичате този човек. Въпреки това, колкото и да се опитвате, няма да може да го спре да вземе собственото си решения за ситуацията.
Важното е да запомните, че някои неща са извън вашия контрол. Може да изберете свой собствен път на действие, но не и на другите. Разпознаването и приемането на това ще ви спести много страдания.

3. Какво казват хората за вас

Този цитат говори за важността, която отдаваме на това, което другите хора казват за нас. Трябва да сте разумни по отношение на подобни неща. Ако някой говори лошо за вас и е прав, тогава трябва да коригирате поведението си. Понякога думите на други хора могат да ви помогнат да разберете проблемите, които не сте забелязали.
От друга страна, ако грешат, може да опитате да изчистите името си, но също така трябва да знаете кога да спрете. Не приемайте присърце нищо, което знаете, че е невярно. Наличието на чувство за хумор е ключово.

4. Мненията и проблемите са заразни

Често не може да избирате хората, които имате около себе си, като колеги или съученици. Това означава, че трябва да отворите очите си и да определите дали им позволявате да ви заразят със своите нагласи или мисли.
Да бъдеш заобиколен от негативни хора, може да те накара да имаш много песимистичен поглед върху света, без дори да го осъзнаваш. Ако сте наясно с това, може да ви помогне да предотвратите заразяването с проблемите и нагласите на околните.

5. Отстъпване от нещастието

Този последен цитат ни оставя много мъдър урок. Когато мислим за проблемите на други хора, често виждаме ясно решение или не вярваме, че те са краят на света. Да се върнем на примера за приятеля, който е в насилствена връзка. Като страничен наблюдател най-вероятно веднага виждате решението: „Защо просто не скъса с половинката си?“

Но когато вие сте този, който живее с проблема, не може да виждате ясно и това ви тласка към бездействие
. Ето защо Епиктет казва да се отдръпнем и да се опитаме да гледаме на нещата така, сякаш се случват на добър приятел, брат или сестра.
Един добър начин да направите това е да се запитате: „Ако това се случваше на някого, когото обичам, какво щях да му кажа да направи?“ Визуализирането на това и произнасянето на първото нещо, което ви хрумне, ще ви даде отговора, от който се нуждаете.

Еудаймонията - по-доброто щастие

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X