Напишете дума/думи за търсене

Шахът и българското присъствие в спорта

Произходът на шаха можем да проследим обратно към Индия около VII век. Оттогава играта е претърпяла огромно развитие с движението си през вековете, през различни култури като персийската, ислямската, та дори и популярността й сред Византийската империя. Промени настъпват не само в правилата и структурата, но и в значението и движението на фигурите. В нещо близо до сегашния си формат играта се утвърждава около XV век в Европа.

В последствие интересът нараства и през XIX век е първият организиран турнир по шахмат, а първото официално световно първенство по шахмат е организирано през 1886 година. През XX век обаче играта напредва още повече. С компютърната технология, която се развива в началото на 70-те години, теорията за шахматната система, появата на различни стратегии и разнообразние в ходовете набират инерция със светкавична скорост. Първите онлайн игри през средата на 90-те години на миналия век също включват версии на шах за игра срещу компютър или т.нар. мултиплеър.

По отношение на българското присъствие в спорта Веселин Топалов е известен като един от най-добрите шахматисти в света. Той получава своята гросмайсторска титла през 1992 г. и 15 години по-късно е коронясан за Световен шампион в шахмата. Към днешна дата той е единственият българин, който е бил световен шампион, стигал до номер 1 в света и получавал най-високото отличие в света на шаха - Шахматен Оскар. Топалов е побеждавал легендите на играта като Анатолий Карпов, Гари Каспаров, Магнус Карлсен и Вишванатан Ананд. Неговото най-високо точково постижение в ранглистите на FIDE от 2016 го поставя на 10-о място класирането за всички времена. Само 13 играчи са надминали ELO точково постижение от 2800 в историята и по време на неговото постигане, Топалов се класира в топ 6 на всички времена.

Kогато говорим за шах и неговото развитие през годините, в съзнанието ни изникват гросмайстори като Гари Каспаров, Хосе Раул Капабланка, Боби Фишър, Веселин Топалов и др. Въпреки това играта не спира дотам, а и не би трябвало, тъй като присъствието на жените се увеличава с годините, а някои могат да кажат, че топиграчите при тях могат да се състезават наравно с мъжете.
През 1884 г. се провежда първият женски шахматен турнир, а през 1927 г. първият световен шампион сред дамите е Вера Менчик. Нона Гаприндашвили става първата жена гросмайстор през 1978 г., а през 1996 г. една от най-добрите шахматисти в историята, Юдит Полгар, е класирана в топ 10 на всички играчи, превръщайки се в първата жена, която постига такова нещо. През 2002 г. Юдит Полгар побеждава Гари Каспаров, номер 1 в света по това време.

Но успехът не се постига само на дъската. Дженифър Шахади е член на борда на Световната шахматна зала на славата, разположена в Сейнт Луис, и жизненоважен поддръжник на популяризирането на шаха между жените. Антоанета Стефанова е класирана на 22-ра позиция в световната FIDE ранглиста. Тя печели титлата си като гросмайстор през 2002-ра и става женски европейски шампион. Няколко години по-късно Антоанета е единствената българка, коронясвана като световен шампион, притежава титлата до 2006 г. В момента е класирана под номер 1 в България.

И сега продължаваме да имаме по двама представители във всяка от топ 100 на световните ранглисти. Веселин Топалов и Иван Чепаринов в класацията за мъже, а Антоанета Стефанова и Нургюл Салимова при жените. Нургюл е едва третата българка, която преминава 2400 ЕЛО рейтинг. През 2019 г. тя е обявена за гросмайстор при жените и Международен мастър на FIDE. През същата година тя е класирана под номер 40 в света с рейтинг 2425. Много хора смятат, че бъдещето й в света на шаха е блестящо.

Шахът е още един спорт, в който имаме традиционно присъствие и не само с постиженията на Веселин Топалов на мъжката сцена, но и постиженията, които Антоанета Стефанова успява да завоюва през своята професионална кариера. Нургюл Салимова ни дарява с тази голяма надежда, че можем да продължим да се представяме на най-високите нива на шахмата в световен мащаб. Нейният възход в световната ранглиста несъмнено ще продължи и всичко, на което можем да се надяваме, е да не я приемаме за даденост, а да почерпим вдъхновение и мотивация за продължителното развитие на шаха. Жените в спорта могат да имат най-голямо влияние за бъдещите поколения и със сигурност да вдъхновяват не само своите сънародници, но и професионалисти по целия свят.

X