Напишете дума/думи за търсене

10 храни, които стават токсични, ако ги претоплим

Микровълновата печка е безспорно най-добрият приятел на мързеливия човек, тъй като можете да подгрявате и ядете по всяко време, но ще бъдете изумени да научите, че някои храни губят хранителната си стойност и дори е възможно да станат токсични, когато се претоплят. Особено в микровълнова фурна.

Ето някои храни, които никога не трябва да подгрявате.

Картофи

Картофите губят хранителната си стойност, ако се претоплят. Дори ако ги оставите да си почиват дълго време при стайна температура, те действително могат да станат токсични и да причинят гадене или заболяване и дори хранително отравяне.

Ориз

В случая на ориза (кафяв или бял) начинът, по който го съхранявате, може да доведе до проблеми. Суровият ориз съдържа спори, които се превръщат в бактерии, които могат да оцелеят дори след като оризът е сварен. Когато свареният ориз се остави на стайна температура, тези бактерии може да се размножат и да произведат токсини, които могат да причинят диария и повръщане.

Яйца

Подгряването на яйцата при висока температура може да ги направи токсични, което може да причини хаос в храносмилателния тракт.

Пиле

Пилето е силно богато на протеини, които се повлияват негативно от претопляне. Това всъщност може да причини проблеми с храносмилането. Ако наистина искате да претопляте варено пиле, можете да го правите при ниска температура за по-дълго време. Най-добрият начин да консумирате съхраняваното пиле е да го сложите в студена салата или студен сандвич.

Спанак

Подобно на много други зелени листни зеленчуци, спанакът е богат на нитрати и желязо. Когато се претоплят, тези нитрати могат да се превърнат в нитрити и други известни канцерогени (вещество, способно да причини рак в живата тъкан).

Определени мазнини

Маслото от гроздови семки, ореховото масло, маслото от авокадо, лешниковото и лененото масло имат много ниски точки на димене. Ето защо, когато ги претопляте, те гранясват. Така че избягвайте да ги използвате за готвене, печене или пържене. По-скоро ги поръсете върху вашите ястия в края на готвенето, за да подобрите вкуса.

Ряпа

Ряпата често се използва за приготвяне на супи. Тъй като те също съдържат нитрати, при повторно нагряване могат да станат токсични.

Гъби

Гъбите са богати на протеини. Те трябва да се консумират в същия ден, в който са приготвени. Структурата им се променя при претопляне, което може да навреди на тялото ни. Когато ядете претоплени гъби, се излагате на риск от храносмилателни и дори серозни сърдечни проблеми.

Грешки, които допускаме с кухненските уреди

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X