Напишете дума/думи за търсене

Опасността от добрите намерения

Всички знаем приказката за това, че пътят към Ада е постлан с добри намерения.

Въпреки че действаме от добри намерения, защото искаме най-доброто за някого, крайният резултат невинаги може да е този, който очакваме. Често вземаме решения въз основа на чувства и наивно мислим, че всичко е възможно, ако идва от сърцето.
Въпреки добрите ни намерения, в крайна сметка бихме могли да причиним много вреда.

Преди да предприемете действия, трябва да помислите какво правите, дали наистина може да го направите и какви последствия може да има.
Когато действията разрушават добрите намерения
Ако добрите намерения не са подкрепени от необходимите знания, те могат да бъдат опасни. С решенията, които вземате, може да навредите както на себе си, така и на хората, които обичате.

Ефектът на Дънинг-Крюгер
Той гласи, че колкото по-малко знаете за нещо, толкова повече мислите, че знаете. Хората, които имат оскъдни познания по конкретна тема, могат да се чувстват компетентни, без да осъзнават своето невежество.

„Надценяването се случва отчасти, защото хората, които са неквалифицирани в дадени области, носят двойна тежест. Те не само стигат до погрешни заключения и правят неблагоприятни избори, но тяхната некомпетентност лишава метакогнитивната им способност да го осъзнаят.“
Дънинг и Крюгер

Когато гледате само в една посока, е трудно да отворите очите си за други хоризонти. Противоречивите идеи не комуникират добре, причиняват напрежение и се приемат лошо. Ето защо сме склонни да пренебрегваме други гледни точки и правим място само за „гледките”, които харесваме най-много.

Ефектът на когнитивния дисонанс обяснява, че наличието на противоречиви мисли ала „Мисля, че правя добри неща за околните“ и „Хората често ми казват, че това, което правя, може да бъде вредно“, създава вътрешно напрежение, което трябва да бъде премахнато.

Поради начина, по който функционира умът, е трудно да се откъснем от нашите предварителни представи. Когато нещо противоречи на гледната ни точка, най-естественият отговор е бързо да го неутрализираме, като намерим нещо, което да подкрепи нашата позиция или да дискредитира човека, който предлага различна идея. За някои хора това защитно упражнение е станало толкова автоматично, че те дори не осъзнават, че го правят.

Когато когнитивният дисонанс се добави към ефекта на Дънинг-Крюгер, резултатите могат да бъдат разрушителни. Няма нищо по-опасно от невеж човек, който смята, че е способен на каквото и да е постижение, но който отказва да види други перспективи освен собствените си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X