Напишете дума/думи за търсене

Шест прости начина да променим света

Днешната ни реалност би била по-добра, ако всеки реши да предприеме действия за промяна на света, да се грижи за него, вместо да се грижи само и единствено за себе си.

Сигурни съм, че поне веднъж сте мечтали за свят, в който има повече справедливост и доброта. Вероятно също сте били разочаровани в един или друг момент, когато сте разбрали, че сме толкова далеч от изживяването на тази реалност.

Бихте искали всичко да бъде различно, но невинаги се фокусирате върху предприемането на действия, за да направите тези промени.

"Ако искате да промените света, започнете от себе си."
-Махатма Ганди-

Ако се присъединим към тълпата, която чака светът да се промени, без да е направила и минимални усилия, тогава всичко ще остане същото. Всеки от нас трябва да се ангажира да започне да променя света, ако наистина искаме нещата да са различни.

1. Не се оплаквайте
Не е нужно да мълчите, когато нещо ви дразни, нито трябва да губите правото си да изразявате недоволството си, когато нещо наистина не е наред. Често обаче се случва, че без дори да осъзнаете, в крайна сметка критикувате всичко. Виждането на негативната страна на всичко е често срещана тенденция. Когато нещо ви притеснява, опитайте се да подходите от различна гледна точка.

2. Поемете инициативата
Много от световните проблеми съществуват, защото никой не иска да поеме инициативата. Не става дума да се опитате да промените световната политическа или икономическа система, а по-скоро да не трябва да позволявате на възможностите да преминават покрай вас, където може да направите малки промени в ежедневието си.
Не чакайте околните да правят нещата - бъдете им пример!

3. Честността може да промени света
Честността е много обезценена стока, особено в определени области от живота ни. За някои да си честен, означава да си глупав. Хората смятат, че ако имате възможност да минете напряко или да се възползвате от дадена ситуация, тогава трябва на всяка цена това да се случи, защото всички го правят.

Проблемът е, че когато хората започнат да действат по този начин, тогава логично обществото, в което живеят, скоро ще стане корумпирано. По ирония на съдбата същите хора, които подкрепят този тип разсъждения, в крайна сметка ще станат жертви на собствените си действия.

4. Да помагате, вместо да критикувате
Всеки ден се сблъскваме лице в лице със ситуации или хора, с които просто не сме съгласни. Може да възприемем лесното и удобно отношение, като просто ги критикуваме. Критиката обаче понякога се превръща в вид спорт, който завършва само с упражняване и укрепване на негативните ви нагласи.

Ако видите нещо в някого, което смятате за нередно, вместо да го критикувате, защо не опитате да помогнете? Не бихте ли искали те да
направят същото с вас?

5. Развивайте съпричастност
Светът несъмнено би бил по-добро място, ако подобрим способността си да изразяваме емоциите си правилно. Това не е абстрактна тема - всички сме заедно! Имаме обща съдба, независимо дали искаме да я приемем или не.

Когато сте мили и разбиращи към другите, те ще бъдат същите и с вас. Точно както егоизмът и раздразнителността стават заразни, така става и при положителните нагласи.

6. Стремете се да бъдете образцови
Не чакайте света да стане по-добро място, преди да подобрите нещата във вашата градинка. Когато се стремите да подобрите себе си и успеете, това е не само по-добре за вас, но и за всички останали. Уверете се, че вашият пример е отражение на това, което искате да видите в другите.

Това са само някои от нещата, които можете да направите, за да промените света. Ако ги приложите на практика, най-вероятно първото нещо, което ще се промени, ще бъде вашият собствен живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X