Напишете дума/думи за търсене

Как да върнем щастието в живота си след трудни времена

Има моменти в живота, когато се чувствате така, сякаш всичко се обърква. В тези моменти е трудно да се види светлина в края на тунела, но съществуването се състои от цикли. Някои са по-позитивни от други. Единствената неопровержима истина е, че е практически невъзможно да не се сблъскате с разочарование или тъга в даден момент от живота си. Въпреки това дали ще изберете да се увлечете по отчаянието или да свършите някаква работа, за да върнете щастието отново в живота си, зависи от вас.

Защо щастието се губи?

Всички имаме различен праг за емоционална болка и някои хора са по-добре подготвени от други да се изправят пред трудностите си с оптимизъм и надежда. Въпреки това, когато определени аспекти от живота ви не вървят по план, нормално е да се чувствате тъжни.

Има основно четири области, които определят степента ви на удовлетвореност от живота:

• Семейство. Да имате добри емоционални връзки с близките си. Усещане, че принадлежиш, че си приет, подкрепян и обичан.
• Приятели. Успешните социални взаимоотношения са наистина важни за доброто физическо и психическо здраве. Трябва да имате истински приятели, които едновременно да ви ценят и да ви разбират.
• Партньор. По правило установяването на връзка е един от основните стълбове на живота ви. Това включва да имате някого, с когото споделяте чувства на любов, уважение и ангажираност.
• Работа. Ходенето на работа, която мразите, може значително да подкопае настроението ви, защото там прекарвате по-голямата част от времето си. От друга страна, безработицата е друг сериозен емоционален удар, тъй като отнема независимостта ви и понякога засяга чувството ви за лична стойност.


Претоварване при нещастие
Като цяло, когато личната ви ситуация е наред, знаете, че ако нещо се обърка, може да разчитате на подкрепата на хората около вас. Например, ако прекратите връзката си с партньора си, ще може да разчитате на приятелите и семейството си. От друга страна, ако възникне семеен проблем, ще имате подкрепата на половинката си.

Въпреки това често възниква трудност, когато имате проблеми в няколко от тези области едновременно. Например, ако загубите работата си в същото време, когато вашият партньор ви напусне и нямате приятели, на които да се доверите, може да изпитате истинска болка.
Умът ви ще започне да се лута и ще започнете да мислите за всичко, което не се е получило така, както сте планирали. Ще станете толкова объркани и дезориентирани, че няма да знаете как да продължите. Това се случва, когато негативните емоции вземат надмощие и се чувствате безсилни да се борите с тях.

Как да върнете щастието в живота си?


• Бъдете спокойни.
Използвайте някои техники за релаксация, за да го постигнете. Когато контролирате дишането си, умът ви става спокоен. Да сте в паника, няма да ви помогне при никакви обстоятелства, така че винаги се опитвайте да поддържате ниско ниво на възбуда.

• Приемете реалността.
Борбата срещу течението само ще ви изтощи и ще ви накара да се почувствате още по-отчаяни. Приемането, че нещата са такива, каквито са, ще ви позволи да разширите гледната си точка. Може да приемете, че нещата са трудни сега, но знайте, че ще се подобрят.

• Приемането не означава отказване.
Това означава да разпознаете къде се намирате и да започнете да действате оттам. Затова вземете решение да промените ситуацията си, но не се опитвайте да поправите всичко наведнъж. Правете нещата стъпка по стъпка. Чувствайки се малко по-близо до целта си всеки ден, ще ви насърчи да продължите.

• Започнете да оценявате и да сте благодарни за това, което е останало в живота ви.
Въпреки че някои неща може да не работят, други със сигурност са напълно функционални. Научете се да оценявате малките неща в живота и да намирате щастието в тях. По този начин в ума ви няма да има място за негативност.

• Погрижете се за мислите си, тъй като те генерират вашите емоции.
Сменете своя самоунищожен вътрешен диалог с такъв, който ви напомня за силните ви страни, такъв, който ви мотивира да продължите.

• Пазете се.
Не се увличайте от апатията. Всеки ден правете малки
дейности, които са възнаграждаващи за вас. В края на деня не забравяйте, че животът е като каране на колело. За да запазите баланса си, трябва да продължите напред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X