Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на възрастните, които се държат като деца

Без съмнение сте попадали на незрели хора в някакъв момент от живота си. Тези хора не се разпознават по детски навици като обличане, игри или гледане на анимационни филми. Всъщност техните егоистични и незрели действия ги определят.

Хронологичната възраст на възрастния дете не съответства на емоционалната му възраст. Това означава, че аспектите на неговата личност, свързани с разрешаването на конфликти и емоционалното управление, които обикновено се развиват с ученето на съзряване, не са достатъчни, за да водят пълноценен и удовлетворяващ живот.
Недостатъците на възрастните деца са по-очевидни в близките междуличностни отношения като приятелство, партньор или семейство.

Кои са отличителните им черти?

1. Слаб емоционален контрол
Всички изпитваме емоции, някои с по-голяма интензивност от други. Емоционалното регулиране е упражнението, което ви позволява да контролирате чувствата си, така че те да не оказват твърде голямо влияние върху вас, когато взимате определени решения и взаимодействате с други.

Въпреки това на възрастен, който се държи като дете, му липсва емоционална регулация. Неговите гняв, тъга или гордост са склонни да бъдат неконтролируеми. Освен това те не обръщат внимание на ефекта, който имат върху другите.

2. Външен фокус 
Може да припишете това, което се случва около вас, на вашите действия, на действията на другите или на случайността. Като правило възрастните хора са доста умели в правилното приписване на отговорност. Това обаче не е така при възрастните деца, които винаги обвиняват другите, когато резултатите не са това, което са очаквали.

3. Лъжи
Възрастните деца намират в лъжата валидно прикритие за своите интереси. Те често лъжат, за да прикрият неправомерни действия или да избегнат последствията.

4. Обиди
Възрастните деца също се характеризират с лошо управление на междуличностните конфликти. Една от най-забележителните черти е навика да обиждат другите, когато спорят, вместо да се изправят достойно срещу събеседника си в диспута.

5. Липса на импулсен контрол
Импулсивността е друга от най-ярките характеристики на възрастния дете. Не става дума толкова за вземане на решения, без да се мисли, а за малките детайли. Например говорене, без да се съобразява как това, което казва, ще повлияе на другите, непрекъснато прекъсване и постоянно променяне на мнението си....

6. Нужда от внимание
Този тип хора обичат да са център на внимание. Това само по себе си не би било проблем, ако не бяха техните неадекватни методи и начинът, по който игнорират нуждите и правата на хората около тях.
Тези индивиди поставят своите нужди над благосъстоянието на другите.

7. Злоупотреба с другите
Този тип хора използват всякакви предимства, които имат пред околните, за да получат това, което искат. Точно както голямото, силно дете знае, че може да измъчва другите без физически последствия, така и възрастният дете не се колебае да злоупотребява с останалите, когато знае, че ще му се размине.

8. Нарцисизъм
Тази характеристика на възрастния дете възниква като пряк резултат от предишната. Когато човек взема това, което иска от другите, без корекция или последствия, той развива идеята, че е по-добър от тях. Този аспект е свързан с изблици на гняв, крехко самочувствие и несигурност.

9. Противоречия
Тъй като тези хора имат лошо дефиниран характер е лесно да се открият противоречия между техните действия и техните думи или дори между техните собствени действия. Един ден те могат да кажат едно, а на другия да изразят напълно обратно мнение. Освен това им е много трудно да разпознаят тази амбивалентност.

10. Ниска способност за самонаблюдение
Друга характеристика на възрастните деца е трудността, която изпитват да осъзнаят ефекта, който имат върху другите. Това е така, защото не са били принудени да го правят в периода на съзряване.
Те не могат да разпознаят, че преувеличеният им изблик на гняв е накарал партньора им да плаче. Те ще твърдят, че половинката им е виновна за гнева им. За тях е логично да се ядосват, когато другите не се държат по начина, по който те искат.

11. Ниска толерантност към фрустрацията
Възрастните знаят, че понякога, въпреки всичките им усилия, могат да се появят неблагоприятни и непредвидени обстоятелства, които да доведат до лоши резултати. От друга страна, възрастен, който се държи като дете, бързо се разочарова и изоставя целите си веднага щом се появи най-малкото препятствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X