Напишете дума/думи за търсене

Този тип жени са по-склонни да бъдат депресирани от мъжете

Имаме страхотни кариери, не си мълчим срещу половите стереотипи, управляваме бордове на корпорации, изпълнителни директори сме на компании за милиони долари и сме по-отговорни от всякога в историята на човешкия живот.

Жените вече не трябва да разчитат на мъжете за храна и покрив
над главите си. Имаме всичко, което някога сме искали, нали?

Страхотно е, но въпреки всички тези вдъхновяващи фактори, човек би си помислил, че няма как тези наши посестрими да не са много щастливи и сигурни в себе си жени. За съжаление, истината е, че тези могъщи и високообразовани дами са много по-склонни към депресия, отколкото мъжете на същите позиции.

Проучване от 2014 г. на Американската социологическа асоциация изследва 1300 мъже и 1500 жени от 1993 г. до 2004 г. През това време те проследяват работните им статуси, промените в тях, възможните признаци на депресия и как корелират с тези кариерни смени и разлики.

Проучването установява, че жените, противно на всички позитиви в живота им, които „сочат към силно психическо здраве“, всъщност са точно обратното. Мъжете, от друга страна, били напълно добре. Тези открития карат изследователите да мислят, че всичко се свежда до очакванията към пола, разбира се.

Жените на властни позиции се справят с междуличностно напрежение, негативни социални взаимодействия, негативни стереотипи, предразсъдъци, социална изолация, както и съпротива от страна на подчинени, колеги и началници. Това допринася за хроничен стрес.

Извинете, коя година сме?

Единственият начин да се борите с подобни проблеми на работното място е да привлечете вниманието към тях. Жените не трябва да се справят с ненужен стрес само защото може би няколко неандерталци около тях все още смятат, че мястото на жената е вкъщи, в кухнята, боса и бременна.

Постигнахме невероятен напредък в равенството между половете, но въпреки това полът все още е силно разсейващ фактор и инхибитор на много места, най-вече на работното място.

Изследователите се надяват, че техните открития от това много продължително проучване ще помогнат на компаниите и бизнеса да направят необходимите стъпки за облекчаване на причините за депресия при влиятелни жени. Психичното здраве има значение и трябва да се говори повече за него на работното място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X