Напишете дума/думи за търсене

Печена риба за Никулден - празнична рецепта за благополучие

Снимка: Pexels

Никулден е един от най-обичаните празници в България, свързан с вода, риба и благополучие за дома и семейството. Традицията повелява на трапезата да присъства риба, символ на изобилие и здраве. Тази рецепта за печена риба е класическа, лесна за изпълнение, но впечатлява с аромат и празничен вид – идеална за събиране на семейството и близките около масата.

Необходими продукти за 4–6 души:

1 цяло червено или бяла риба (ципура, лаврак, сафрид) – около 1.5 кг

3–4 скилидки чесън

1 лимон

3–4 с.л. зехтин

1 връзка пресен магданоз

сол и черен пипер на вкус

1 ч.л. червен пипер (по желание за аромат)

100 мл бяло вино (по избор)

1 глава лук

1 морков

1–2 стръка целина

  • За гарниране:

варени картофи или ориз

пресни зеленчуци и салата

допълнително лимонови резенчета

Начин на приготвяне:

  • Подготовка на рибата:

Почистете рибата от вътрешностите и люспите, измийте добре. Тази процедура вече се предлага и в много от рибните магазини, така че може да си я спестите като си я купите готова. След като измиете рибата я подсушете с кухненска хартия. Направете няколко диагонални прореза по страните на рибата. Това помага на подправките да проникнат по-добре.

За марината е необходимо да смесите зехтина, нарязания чесън, солта, черния пипер и червения пипер (ако използвате). Натрийте рибата вътре и отвън с тази смес. Нарежете лимона на тънки шайби и сложете вътре в рибата за аромат. Добавете няколко стръка магданоз или други любими билки.

  • Подготовка на подложката:

Нарежете лука, моркова и целината на тънки кръгчета или ленти. Подредете ги в тава за печене, полейте с малко зехтин и разпределете бялото вино. Поставете рибата върху зеленчуците. Загрейте фурната на 200°C (горещ въздух – 180°C). Печете 25–35 минути в зависимост от големината на рибата. За хрупкава коричка, включете горната реотанка за последните 5–7 минути.

Извадете рибата внимателно и я прехвърлете в поднос.Украсете с пресен магданоз и лимонови резенчета. Сервирайте с гарнитура от варени картофи, ориз или свежа салата. Добавете малко нарязани маслини или каперси в тавата за печене – те придават средиземноморски аромат и празнична нотка.

Включете се в нашия Вайбър канал, за да научавате най-доброто за деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X