Никулден е един от най-обичаните празници в България, свързан с вода, риба и благополучие за дома и семейството. Традицията повелява на трапезата да присъства риба, символ на изобилие и здраве. Тази рецепта за печена риба е класическа, лесна за изпълнение, но впечатлява с аромат и празничен вид – идеална за събиране на семейството и близките около масата.
Необходими продукти за 4–6 души:
1 цяло червено или бяла риба (ципура, лаврак, сафрид) – около 1.5 кг
3–4 скилидки чесън
1 лимон
3–4 с.л. зехтин
1 връзка пресен магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. червен пипер (по желание за аромат)
100 мл бяло вино (по избор)
1 глава лук
1 морков
1–2 стръка целина
- За гарниране:
варени картофи или ориз
пресни зеленчуци и салата
допълнително лимонови резенчета
Начин на приготвяне:
- Подготовка на рибата:
Почистете рибата от вътрешностите и люспите, измийте добре. Тази процедура вече се предлага и в много от рибните магазини, така че може да си я спестите като си я купите готова. След като измиете рибата я подсушете с кухненска хартия. Направете няколко диагонални прореза по страните на рибата. Това помага на подправките да проникнат по-добре.
За марината е необходимо да смесите зехтина, нарязания чесън, солта, черния пипер и червения пипер (ако използвате). Натрийте рибата вътре и отвън с тази смес. Нарежете лимона на тънки шайби и сложете вътре в рибата за аромат. Добавете няколко стръка магданоз или други любими билки.
- Подготовка на подложката:
Нарежете лука, моркова и целината на тънки кръгчета или ленти. Подредете ги в тава за печене, полейте с малко зехтин и разпределете бялото вино. Поставете рибата върху зеленчуците. Загрейте фурната на 200°C (горещ въздух – 180°C). Печете 25–35 минути в зависимост от големината на рибата. За хрупкава коричка, включете горната реотанка за последните 5–7 минути.
Извадете рибата внимателно и я прехвърлете в поднос.Украсете с пресен магданоз и лимонови резенчета. Сервирайте с гарнитура от варени картофи, ориз или свежа салата. Добавете малко нарязани маслини или каперси в тавата за печене – те придават средиземноморски аромат и празнична нотка.
Включете се в нашия Вайбър канал, за да научавате най-доброто за деня.

Коментари (0)
Вашият коментар