Напишете дума/думи за търсене

Уокфишингът - ужасната тенденция за запознанства през 2020-а

Добавете „wokefishing“ към списъка си с неща, които трябва да избягвате при онлайн запознанства. Точно когато си помислихме, че съвременните запознанства не могат да станат по-трудни, се появява този нов вид измама, намесваща се в любовните дела.

Смятахме, че сме свикнали да избягваме други ужасни тенденции при запознанствата – катфишинг, зомбинг, бенчинг, гаслайтинг, ами сега уокфишингът се появи от най-мрачните кътчета на популярните приложения за запознанства, предлагайки на хората друг начин да маскират истинската си същност.

Какво е уокфишинг?

Това е термин, измислен от журналистката на VICE Серена Смит. Отнася се до всеки онлайн потребител, който се представя за собственик на либерални възгледи, но в действителност не успява да приложи това, което твърди онлайн, в някакви значими действия в реалния живот. Това е някой, който внушава или издава вибрации, че е „събуден”, че е широкоскроен, но всъщност притежава много консервативни социални и политически възприятия.

Познавате ли някой, който е публикувал черен квадрат в Instagram профила си, подкрепящ #BlackLivesMatter, но продължава да използва расистки език, когато говори зад гърба на хората? Това е типичен пример за уокфишинг.
Или попадате на стената на някого, където има публикация #SaveTheTurtles със снимка на безброй пластмасови сламки, но е пропуснал да спомене, че пие кафе от пластмасови еднократни чаши всеки ден? Това също е уокфишинг.

Той често не е злонамерен или умишлен като катфишинга. Хората може искрено да мислят, че са прогресивни в своите възгледи, но не успяват да блеснат самостоятелно и да редактират собственото си негативно поведение. Уокфишърите са просто погрешно информирани индивиди или им липсва самосъзнание.

Въпреки че е възможно да пренебрегнете тези лицемерни изказвания, когато те идват от далечен роднина или колега, те могат да бъдат особено разочароващи или дори обидни, когато идват от някого, с когото се срещате.

Как да разберем, че сме жертви на уокфишинг?

Наясно сме, че трябва да мине известно време, за да започнем да си показваме магариите в една връзка. В началото й всеки иска да покаже най-доброто и ценното от себе си и замита под килима мръсотията за него.

Ако вашите социални, морални и политически ценности не са нещо, което искате да компрометирате в романтичните си отношения, трябва да внимавате за тази нова измама, когато навигирате в света за онлайн запознанства.

1. Пазете се от сигналите за добродетели

Понякога тези, които крещят най-силно, всъщност имат най-малко да кажат. Всеки, който силно популяризира прогресивни възгледи в своите профили за запознанства, може да не разбира значението на движенията, за които твърди, че ги подкрепя.

Често уокфишърите казват това, което мислят, че искате да чуете. Така че, ако кажете, че сте феминистка, те ще кажат, че и те са такива само за да продължават да използват конкретен език, когато говорят за своите колеги жени. Подобни движения за социална справедливост не са личностни черти, затова спрете да ги използвате, за да получавате харесвания в социалните медии.

2. Разпитайте за техните възгледи

Политическите дебати не са обичайният избор на теми в онлайн запознанствата, но понякога помага да се задълбочим в нечии твърдения, за да видим колко държи на мнението си всъщност той. Ако някой е споменал, че е антирасист, активист срещу глобалното затопляне или каквато и да е друга претенция за социална справедливост, използвайте това като начало на разговор.
Попитайте го какво са направил, за да подкрепи движението, за което твърди, че дава душа. Чел ли е някакви добри книги за феминизма? Участвал ли е в антирасистко движение? Лобирал ли е пред местни политици за климатични мерки?

3. Наблюдавайте как се държат с другите

Лесно е за уокфишъра да ви дава цялото уважение, което заслужавате. В края на краищата, той се опитва да ви впечатли. Но наблюдението как хората се отнасят към другите, от които не се опитват да измъкнат нещо, е далеч по-точен преценка на характера.

Обърнете внимание как реагира на хора от различни раси, произход или пол. Покровителства ли жените? Отделя ли време, за да научи нещо за други култури? Как реагира на разликите в акцентите,
стил на обличане или религии? Това са наистина полезни улики за това какво представлява един човек в основата си, а не за това за кого се представя.

4. Обърнете внимание на техния език

Това, което може да изглежда като случайни коментари или мимолетни забележки, може да каже много. Очевидно е, че използването на расови нападки, сексистки думи или дискриминационни термини е сигурен знак, че сте жертва на уокфишинг, но има и по-фини неща, за които да внимавате.

Уокфишърите обичат да се причисляват към феминизма, но след това говорят за жените неласкаво. Или настояват да описват хората по тяхната раса или религия, с показатели, които не са подходящи.
Внимавайте за вида хумор, на който разчитат, за да изглеждат смешни. Подиграват ли се на малцинствата? Имитират ли пренебрежително жени?

5. Търсете по-скоро действия, отколкото думи

Всички сме виновни, че невинаги практикуваме това, което проповядваме, но когато става въпрос за борба за важни каузи, действията говорят много по-силно от думите.
Някои неща са очевидно очевидни. Да речем, че веганът активист, който се бори за правата на животните, си поръча чийзбургер за вечеря.


Защо гаслайтингът е опасен за връзката?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X