Напишете дума/думи за търсене

7 здравни показателя, които всяка жена е важно да знае

Здравето на всички ни се нуждае от постоянно внимание и уважение. Освен това всеки е наясно, че всяка болест е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение.
Затова превантивните мерки са най-мъдрият подход към здравето и на мъже, и на жени.

Дами, запомнете тези цифри! Познавайки ги, ще може да идентифицирате опасните заболявания в ранните етапи и да започнете лечението навреме.

Артериално налягане
Лекарите наричат високото кръвно налягане безшумен убиец, защото то няма симптоми. Докато кръвното ви налягане не стане критично високо, едва ли ще го почувствате. Ето защо е много важно да го измервате редовно. Нормата, към която трябва да се стремите, е 120/80.

Ниво на холестерол
Общото ниво на холестерол се състои от "добър" с ниска плътност и "лош" с висока плътност. Нормалното е нивото на "лошия" холестерол от порядъка на 100 и "добрия" от порядъка на 60.

Тиреоид стимулиращ хормон (TSH)
TSH е хормон на щитовидната жлеза, който стимулира синтеза на хормоните Т3 и Т4. Заедно те осигуряват енергийния баланс на организма, синтеза на протеини, регулират чревните функции и менструалния цикъл и подобряват функционирането на централната нервна система, органите на слуха и зрението.

Ако страдате от неоправдана умора, проблеми с храносмилането и промени в теглото, направете тест за този хормон. Нормата му за възрастен варира от 0,4 до 4,5 mU/l.

Кръвна захар
Гликираният хемоглобин (HbA1C) е тест за кръвна захар, който измерва нивото на глюкозата в кръвта. Колкото повече захар в кръвта, толкова по-висок е процентът на гликиран хемоглобин. 5,7% или по-малко се счита за норма. Ако резултатът ви е над 5,7, имате повишен риск от развитие на диабет. Ниво от 6,4 се нарича преддиабет.

Трябва спешно да преминете към диета с ниско съдържание на въглехидрати и да посетите лекар. Препоръчително е да правите този тест веднъж годишно.

Костна минерална плътност
Този тест определя плътността на вашите кости и съответно тяхната крехкост и риска от развитие на остеопороза. Вашата цел е ниво от 1 до -1. Ако показателите ви са извън тези цифри, имате ниска костна маса или остеопороза. Жените над 65 години трябва да се подлагат ежегодно на този тест. За по-младите хора този тест е препоръчителен само ако са имали фрактури или имат наследствено предразположение към костно заболяване.

Обиколка на талията
Обиколката на талията не е само показател за красота. Лекарите казват, че може да ви разкаже повече за вашето здраве, отколкото индекса на телесна маса. Измерва се под пъпа и обикновено не трябва да надвишава 89 сантиметра. Ако резултатът ви е по-висок, може да имате метаболитни проблеми, повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания и диабет. Следете размера на талията си и ако забележите внезапни и бързи промени, това също може да е признак на рак на гърдата.

Пълна кръвна картина
Тя включва показатели за хемоглобин, левкоцити, тромбоцити и еритроцити, както и други важни показатели. С този тест може да се определи дали страдате от анемия и дали в тялото ви има възпалителен процес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X