Напишете дума/думи за търсене

Учени казаха кой цвят ни прави най-привлекателни

Какво да облека на първа среща? А за да ме забележи изобщо? Какво да облека, за да блесна сред всички останали и той да се влюби в мен и само в мен? Тези въпроси в съчетание с висенето по час-два пред гардероба са толкова често срещано явление, че се превърнаха в клише за филми.

Разбира се, за да привлечем нечие внимание, трябва да носим нещо, което ни кара да изглеждаме по-привлекателни. Но какво? За щастие психолозите са изследвали точно този въпрос. Някои (но не всички) експерименти показват, че жените се считат за по-привлекателни, когато носят червени дрехи. Положителният ефект на червеното е по-малко очевиден за мъжете, може би защото мъжете са склонни да се оценяват по-малко по външен вид, отколкото жените, а и червеното сигнализира за агресия, не само за секс.

Дали, щом червеното облекло е по-привлекателно, хората носят повече червени дрехи, когато искат да впечатлят някого?

През 2016 г. екип от учени от Германия и САЩ изигра подъл, но гениален трик на група жени доброволци. Те изпратиха по имейл на всяка жена указания за среща с представител на другия пол, като прикачиха снимка на мъжа, който щеше да ги чака там. За половината доброволци снимката беше на привлекателен мъж; за другата половина мъжът не беше нищо особено. Доброволките, които смятаха, че се срещат с добре изглеждащия мъж, носеха по-често червено, отколкото доброволките, които смятаха, че ще вечерят с грозноват човек.

Друго изследване разглежда участниците в риалити шоуто, наречено „Първи срещи“, което се излъчва по британската телевизия от 2013 г. В това предаване героите изживяват среща на сляпо в лондонски ресторант, пълен с камери. Това ако не е богатство на информация по темата с цветовете и първите срещи!

При едно изследване бяха прегледани кадри на 279 жени и 267 мъже от това предаване с цел да се отбележи количеството червено, синьо и черно в дрехите им. В деня преди срещата си на сляпо всеки човек, участващ в шоуто, беше интервюиран самостоятелно. Изследователите отчетоха какъв цвят дрехи са носили хората по време на това интервю и по време на романтичната среща.

Резултатите показаха, че по време на интервютата хората са носили най-често черно – по-често отколкото синьо или червено. Сините дрехи пък бяха еднакво често срещани по време на интервютата и срещите, така че не е вярно, че хората не се доверяват на синьо за романтичните си моменти.

Червеното си остава фаворит за романтичните срещи. Като няма разлика между мъжете и жените – и едните, и другите се доверяват на червеното, когато искат да заявят сексуален интерес.

В същото време психолозите са категорични, че човек е най-привлекателен с цветовете и с дрехите, с които се чувства най-комфортно. Затова, ако искате да бъдете привлекателни за някого, облечете любимата си дреха. Не залагайте на нови тоалети, защото не знаете как ще се чувствате с тях. Може да е клише, но е вярно – бъдете себе си и ще привлечете онзи, който е за вас.

Защо първата среща трябва да трае само 57 минути

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X