Напишете дума/думи за търсене

Това е ключът към произхода на живота

В дълбокия космос са открити молекулярни облаци от етаноламин. Тази молекула е ключова за произхода на живота, защото съдържа четири основни елемента - кислород, въглерод, водород и азот.
Карл Сейгън в известното си телевизионно предаване „Космос“ казва, че всички сме направени от звездна материя. Той не сгреши. Сега обаче знаем още повече. Самите звезди са направени от основните елементи на Вселената. Един от тези компоненти е етаноламинът. Това е основна молекула за появата на човешкия живот.

Знанието, че веществата, които са направили възможно съществуването ни, са в бездната на дълбокия космос, не е ново. От години знаем, че почти 97 процента от масата на човешкото тяло се състои от материя извън пределите на нашата малка синя планета.

Въглерод, кислород, водород, азот, фосфор, сулфид…. има звезда във всеки един от нас. В действителност във всеки от нас има същите материали, от които е направена Вселената.

Етаноламинът е органично химично съединение. Това е от изключително значение за живота на Земята. Тази молекула интегрира четири от шестте химични елемента, ключови за оцеляването на всяко живо същество. Това са кислород, въглерод, водород и азот. Освен това етаноламинът образува молекулите, известни като фосфолипиди. Те образуват ключова част от всяка клетъчна мембрана, която защитава целия генетичен материал и вътрешния механизъм на клетката.

Етаноламинът е пребиотичната молекула, която според учените би била от съществено значение за производството на фосфолипиди. Следователно,
той е дал началото на първите форми на живот на нашата планета.

Теорията на панспермията
Може би сте чували за панспермия . Това е хипотеза, която предполага, че животът е съществувал в космоса и е бил пренесен на Земята. Следователно всички ние сме резултат от молекули, които са пътували до земята с различни метеорити.

Тази идея е подсилена от скорошно откритие. Изследване, публикувано в списание PNAS, споменава решителни констатации, направени от международен научен екип, ръководен от испанеца Виктор М. Ривила от Центъра по астробиология CAB CSIC-INTA. Една от тях гласи, че астрономите са открили етаноламинови облаци в дълбокия космос.
Учените са наблюдавали етаноламиновите спектри чрез мощни телескопи. На 1000 000 светлинни години разстояние е зона на дълбок космос. Населено е от студен молекулярен облак, който астрономите са нарекли G + 0,693-0,027. На това място те са открили тази решаваща и значима молекула.

• Бавните, но постоянни сблъсъци на маси от газ и прах генерират поразителни химически реакции.

• Те генерират етаноламин благодарение на комбинации от кислород, азот,
водород и въглерод.

Съединението, синтезирано в този далечен смразяващ пейзаж, е пристигнало на Земята с помощта на метеорит. Според авторите на това проучване близо милиард литра етаноламин са достигнали нашата планета. Те твърдят, че количеството е било подобно на количеството вода в езерото Виктория .

Освен това астрономите са открили и други вещества от астробиологичен произход - хидроксиламин и теофорова киселина.

Така ли е възникнал животът на Земята?
Много учени избират панспермията като предпочитана от тях теория за разбиране на произхода на Земята. Повечето експерти обаче настояват, че това се дължи на неорганичната материя на планетата, когато преди повече от 4500 милиона години водната пара започва да се кондензира.
Въпреки това не бива да изключваме теорията за панспермията. Освен това в Австралия и Антарктида са открити няколко метеорита, в които са интегрирани различни молекули.

Има по-важни въпроси, които трябва да бъдат разгледани извън произхода на живота.

Както приживе кавза Стивън Хокинг - „Ние сме просто напреднала порода маймуни на малка планета“. Ние обаче имаме голяма сила. Имаме и любопитни умове, които задават въпроси и търсят отговори.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X