Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да сънуваме бъдещето?

Огромен свят се отваря пред нас, когато спим.
Може да говорим с тези, които са починали, да посетим други места или дори да сънуваме бъдещето си.

Спомените и знанието се преплитат в сънищата. Що се отнася до предсказването на бъдещето, това е свързано с мозъка и въображението ни. Когато обаче създаваме измислено съдържание, в или извън сънищата, разчитаме на житейския си опит.
Означава ли това, че нашите предчувствени сънища вероятно ще се сбъднат?
Какво се случва в мозъка, когато сънуваме?
Дълбокият сън се колебае между две фази. Това са REM и NREM. Между тях има важни разлики:
• REM фаза или бързо движение на очите. Дейността по време на този етап е много подобна на тази, когато сте будни. Мозъчният ви ствол обаче блокира мускулното движение. Това означава, че нещата, които сънувате, всъщност не се възпроизвеждат. REM се характеризира с бързи мозъчни вълни.

• NREM фаза. В тази фаза спите по-дълбоко. Имате ниски мозъчни честоти - по-малко от 4 Hz. През този етап мозъкът реагира минимално на външни звуци и е по-малко вероятно да се събудите.

Във фазата REM сте склонни да преживявате най-странните, най-дългите и най-запомнящите се сънища.

Сън и спомен, мечта за бъдещето
NREM сънят участва в консолидирането на епизодичната памет. От друга страна, REM сънят установява и регулира емоционалната информация. Той също така благоприятства творчеството и възприятието.
Времето на нощта, когато сънувате, също е от значение.

Ранните сутрешни сънища са свързани с ежедневието, а нощните комуникират с емоциите.
Като се има предвид това, съдържанието на вашите сънища е свързано с жизненоважна информация, която предоставяте.

Когато сте будни, обработвате спомените си, за да предотвратите възможни рискове и заплахи за себе си. Тази комбинация от памет и въображение изпълнява основна адаптивна функция: да предсказва бъдещето. Тъй като това е имплицитен механизъм в мисленето,

Еволюционната стойност на предсказването на бъдещето
В еволюционен план всяко животно, което може да се движи, трябва да може да предскаже къде може да намери храна, къде ще срещне хищници и къде съмишленици. Когато правят такива прогнози, те трябва да си спомнят собствените си преживявания или тези, които са им предадени по някакъв начин.


Възможно ли е да сънуваме бъдещето?
Ако мислите в мистичен смисъл, не. Не може да предсказвате бъдещето чрез сън.
Сънуването няма да ви даде безпроблемен отговор за това какво ще ви се случи.
REM сънищата могат да представляват асоциации между паметта и въображението. По този начин те създават ново умствено съдържание. Следователно с този процес евентуално бихте могли да сънувате някакъв бъдещ сценарий.

С други думи, не става въпрос за предварително разпознаване, а за несъзнателно заключение, което има известна вероятност да бъде изпълнено. Поради тази причина, когато в реалния живот се случи нещо, за което сте сънували, вие сте склонни да чувствате, че сънят ви наистина го е предсказал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X