Напишете дума/думи за търсене

7 мощни дзен практики от Соен Шаку

Прочутият дзен учител Соен Шаку, майстор на школата Дзен Ринзай, е написал тези правила за по-добър и по-смислен начин на живеене.

1. Бъдете безстрашни като герои, но обичайте като деца

Дзен вярва в значимостта на съществуването в настоящия момент, на съзнанието за настоящето аз. Това означава да извлечете максимума от сегашния момент, включително как взаимодействате с другите и как се отнасяте към света като цяло.

Не бива да се колебаем, когато неволята ни достигне, нито да оставим сърцата ни да изстинат и да се схванат от преживяното.

Дзен учителят съветва да бъдем безстрашни като герои и толкова любящи като малко дете, разбирайки и умеейки както смелостта, така и състраданието.

2. Не отказвайте възможностите, но винаги мислете два пъти

Шаку вярва във важността да не оставиш живота да те подмине. Никога не знаеш кога ще се появи възможност, така че когато това се случи, не я пропускайте. Мъдростта според великия учител е да хванеш смело шанса, но да си премислил всички стъпки, които ти предстоят.

3. Всяка сутрин палете тамян и медитирайте

Според Шаку медитацията трябва да е абсолютно първото нещо, което правите всяка сутрин.

Не само медитация, но и запалване на тамян - научно доказано е, че миризмата на тамян намалява стреса и ви носи спокойствие.

Създаването на този ритуал на спокойствие всяка сутрин дава на ума и тялото ви нещо ново и релаксиращо, което да очаквате с нетърпение всяка сутрин.

Колкото до медитацията, тя не изисква някакви свръхусилия. Всичко, което се иска, е да се съсредоточите върху нещо като вашето дишане например или предмет, като същевременно се опитвате да не мислите за нищо.

4. Не оплаквайте миналото, просто работете за бъдещето

Шаку вярва, че задържането на миналото и фокусирането ни върху него няма да донесе нищо друго освен токсичност в живота. Вместо това трябва да гледате към бъдещето и да работите за напредъка, който искате.

5. Останете верни на думата си

Когато Шаку казва, че трябва да останете верни на думата си, това означава, че трябва да внимавате за всичко, което казвате: не губете думите си чрез празни бърборения и клюки, защото думите са много по -важни, отколкото много от нас осъзнават. Също и когато кажете нещо, трябва да държите на обещанието си. Само така ще живеете в мир със себе си.

6. Яжте, за да живеете, а не живейте, за да ядете

Шаку вярва и във важността на умереното хранене. Трябва да ядем само докато вече не сме гладни. За съжаление много от нас са научени да ядат до преяждане, но яденето за удоволствие няма да ви донесе нищо друго освен стрес. Шаку знае, че ако просто внимавате в това, което ядете, можете да поддържате много по-добро психическо и физическо здраве.

7. Заспивайте като за последно и се събуждайте като за последно

Какво означават тези две неща? Казано просто, Шаку има предвид, че трябва да правим всичко от сърце. Да сме внимателни във всяко действие, дори ако става въпрос за това как заспиваме и как се будим. Не губете време, като се разсейвате или обърквате. Заспивайте и се събуждайте с цел, дори ако не сте сигурни каква може да е тази цел. Защото след известно време ще я намерите.

Дзен сексът - начин на употреба

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X