Напишете дума/думи за търсене

Колко дълго трае влюбването?

Всички сме се влюбвали и няма съмнение, че това е невероятно чувство. Въпреки това то може да бъде и агонизиращо, ако не е взаимен.
Изначално влюбването е емоционално състояние, характеризиращо се с чувство на радост, удовлетворение и удоволствие, причинено от привличане към друг човек. Този етап до известна степен променя съзнанието ни, като влияе на тялото ни до такава степен, че понякога вземаме решения, за които по-късно съжаляваме.

Колко обаче продължава усещането за влюбване?
Сексуалното привличане идва преди влюбването. Чувстваме желание към другия човек поради активирането на определени области на мозъка, които реагират на вещества, наречени феромони, излъчвани от обекта ни на желание. През това време ще изпитаме и биологични промени в собственото си тяло.

То ще отделя различни вещества, когато има стимул, който ни привлича (човекът или идеята за него да са близо до нас). Има повишаване на тестостерона или естрогена, а това от своя страна увеличава желанието. То ще доведе до повишаване на адреналина, глюкозата и фенилетиламин.

Тези невротрансмитери се активират в тялото, когато усещаме сексуално привличане, увеличава се сърдечната честота, карат ни да се потим и подготвяме органите си за сексуална реакция и евентуалното получено удоволствие.

Според някои изследователи това чувство на неконтролируемо желание към друг човек може да продължи около две години. По това време има намаляване на хормоните, свързани с желанието. Това обаче се припокрива с увеличаването на друг хормон, известен като хормона на любовта - окситоцина.

И при хората, и при другите животни това вещество е свързано с привързаност. Когато той се отделя, освен привличането, се появяват и нежност и привързаност. Започваме да изпитваме необходимостта да сме заедно дълго време, да наблюдаваме другия човек и той да отвръща на чувствата ни.

Влюбване
Влюбването може да ни накара да се почувстваме нервни, може също да изпитаме побледняване или зачервяване. В допълнение към това може да усетим дискомфорт, да започнем да заекваме и да загубим контрол над емоциите си. Защо това се случва?

Многобройни проучвания подкрепят, че влюбването е в много отношения подобно на пристрастяване.

Невробиология
Когато почувстваме желание към някого, нервната ни система активира ендокринната ни система, за да ни подготви за секс. Отсъствието на човека и последващата невъзможност да задоволим нашите желания обаче води до потискане на желанието.

Префронталните области на мозъка инхибират импулса и с увеличаването на фенилетиламин, вазопресин и други хормони и той започва да произвежда допамин в големи количества, докато се отделят ендорфини.
Всичко това води до дисбаланс в различни системи. Тази невъзможност да се изпълни желанието води до намаляване на серотонина. Това води до липса на интерес към различни дейности, безсъние, намален апетит и намалена концентрация...

Увеличаването на ацетилхолина води до натрапчиви и повтарящи се мисли за желания индивид. Става дума за компулсивно поведение, като постоянно гледане на снимката му или проверка на телефона, имейла и профилите ни социалните мрежи дали не ни е писал съобщение.

Колко време продължава влюбването?
Като се вземат предвид всички процеси, които играят роля в това увлечение, се изчислява, че то трае кратко време - от няколко седмици до година.

Изглежда има връзка между възрастта на влюбените и продължителността на влюбеността. Колкото по-млади са те, толкова по-кратка е продължителността на влюбването, но в същото време то е по-интензивно.
Въпреки това влюбеността може да бъде удължена. Като се има предвид, че се състои от сексуално желание и положителна привързаност и грижа, трябва да се опитаме да поддържаме тези аспекти живи възможно най-дълго.

Въпреки това, когато преминем към по-утвърдена любовна фаза, това не означава, че тялото ни не може да продължи да реагира силно и да ни даде наситени сексуални чувства, които сме изпитвали в началото.
Влюбването е комбинация от силно сексуално привличане и дисбаланс на тялото. С увеличаването на контакта ни с индивида, който ни привлича, това отстъпва място на по-интимна връзка. Започваме да опознаваме по-добре другия човек и да мислим дали искаме да останем заедно или не.

Първоначалното сексуално привличане се усложнява от физическата привързаност и резултатът е влюбване. След този етап имаме възможност да отидем по-далеч. Според експерти, ако смятаме, че другият човек има ценности и личност, които са съвместими с нашите, любовната връзка започва да цъфти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X