Напишете дума/думи за търсене

Процедури, които ще накарат кожата да блесне след лятото

15 септември дойде и учебната година започна, което означава, че неофициалният край на лятото е пред нас. И независимо дали сте били на море, планина или просто се прекарали летните месеци в града, няма съмнение, че сте погълнали доста слънце.

Макар за всички да е ясно, че ползването на слънцезащитен крем с висок фактор е много важно, повечето хора не прилагат достатъчно и/или забравят да нанесат повторно слънцезащитен крем през деня. Резултатът? Щети върху кожата, които остават като наследство през всички идващи месеци.

Проучване на университета в Йейл от 2015 г. установи, че слънчевата светлина може да продължи да влияе върху кожата много след като слънцето е залязло и вие сте се прибрали у дома. Ултравиолетовите лъчи от слънцето или солариума могат да увредят ДНК в меланоцитите (клетките, които произвеждат меланина, който придава на кожата цвят) и тази опасност остава в продължение на часове след излагане. Увреждането е основна причина за рак на кожата, а също така може да причини свръхпроизводство на меланин, което води до тъмни петна и хиперпигментация.

Има и нещо още по–тревожно. Видимото увреждане от слънцето, което започва да се проявява като споменатите тъмни петна на тридесетте и четиридесетте години, може да е страничен продукт от детските ни игри на слънце. „Слънчевите увреждания настъпват много рано и сега знаем чрез изследвания, че сте могли да имате слънчево изгаряне като дете и години по-късно то да се прояви като меланом“, казва д-р Джейсън Блум от Филаделфия, който препоръчва ежедневно нанасяне на слънцезащитни продукти и ежегодна проверка на кожата при дерматолог като предпазни мерки.

По време на скрининга за рак на кожата дерматологът ще търси нови бенки или промени в съществуващите, но можете да бъдете бдителни и у дома. „Обърнете внимание на бенка, която става все по-голяма или по -тъмна, или се променя, или сърби, или кърви“, казва д-р Блум, тъй като аномалиите могат да бъдат предупредителни знаци.

Д-р Джонатан Кейбън, пластичен и реконструктивен хирург от Бевърли Хилс, казва, че видимите увреждания, причинени от UV лъчите, се представят като „области на хиперпигментация или слънчеви петна, които обикновено са в нюанси на кафяво и червено“. Но това не е всичко. Д-р Кейбън предупреждава, че „лошото качество на кожата“ под формата на „тънка или нееластична кожа“ и „набръчкване“ също е често срещано явление, особено след слънчевия период на лятото.

И така, кои са най-ефективните начини за възстановяване на равномерния тон и текстура на кожата? Ето едно кратко ръководство за най-добрите лечения и процедури за подобряване кожата след летния период.

Химичен пилинг

Използван за лечение на всичко - от акне до бръчки, химическият пилинг действа, като използва смес от киселини, за да ексфолира химически кожата. Целият процес е сравнително прост и може да бъде персонализиран за по-ефектни резултати. Очаквайте подробна статия по темата на нашия сайт.

Микронидлинг

Микронидлингът е неинванзивна дерматологична процедура, което означава, че при нея няма хирургична намеса и съпътстващите я неудобства. Чрез микронидлинг терапията цялостният вид на кожата се подобрява благодарение на стимулираното производство на колаген.

Лазерни процедури

Лазерното възстановяване на кожата е една от най-ефективните налични коригиращи процедури, но тъй като пазарът на лазерни терапии е огромен, може да бъде объркващо за вас да решите откъде да започнете. Най-добре се консултирайте със сертифициран дерматолог или пластичен хирург, за да се уверите, че ще получите правилното лечение за вашия тип кожа. Като цяло пикосекундната лазерна технология е сред най-популярните за корекция на бръчки, текстурни промени и пигментация, причинени от UV увреждане.

Ултерапия

Ако търсите процедура, която може да се справи с отпуснатостта на кожата като тонус и текстура, ултерапията е популярен неинвазивен вариант за повдигане и стягане на отпусната кожа. Ултразвуковата енергия загрява дълбоките слоеве на кожата, създавайки микро наранявания на същия слой, който се повдига по време на лифтинг на лицето. Докато кожата се лекува, се произвежда нов колаген.

Освен че осигурява стягащ ефект върху части от лицето (вежди и брадичка) и шията, ултерапията може също така да подобри появата на фини линии и бръчки по деколтето. Процедурата отнема от 30 до 90 минути в зависимост от зоната на третиранеа.

Ботокс - ефектите и рисковете

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X