Напишете дума/думи за търсене

Шест от тихите признаци на депресия

В допълнение към типичната тъга, която обикновено свързваме с депресията, има и по-фини поведения, които могат да скрият този проблем.
Има много митове по темата за депресията. Един неоспорим факт обаче е, че депресията е изключително сериозен проблем, който може да засегне всеки.

Тя може да се появи по всяко време в живота. Поради тази причина трябва да знаете как да разпознаете мълчаливите знаци, които могат да бъдат признак на това състояние.

1. Раздразнителност
Обичайно е да се мисли, че депресията трябва да бъде придружена от тъга и сълзи. Въпреки това при някои хора се наблюдава раздразнителност и гняв, като част от това разстройство. Това не означава, че тъгата няма. Просто тези хора изпитват и изразяват емоциите си по различен начин.

2. Проблеми със съня
Прекарването на безсънна нощ понякога е съвсем нормално. Стресът, ежедневните грижи и отговорности заемат ума ви и ви пречат да спите. Това, което трябва да запомните, е, че подобни ситуации преминават, когато намерите решение на проблемите си.

Ако обаче безсънието е постоянен проблем и няма видима медицинска причина, трябва да помислите.

3. Намаляване на енергията
С напредването на възрастта е нормално енергийните нива да спаднат. Въпреки това не е нормално, ако изведнъж усещате, че не искате да правите нищо. Депресията изсмуква цялата ви енергия и ви оставя да се чувствате летаргични. Освен това нещата, които ви вдъхновяват, и мечтите, които ви мотивират, вече нямат значение.

Депресията ви кара да се чувствате, че много неща вече нямат смисъл.

4. Вината
Обвиняването на себе си прекомерно и без причина не е здравословно. Въпреки това депресията ще ви накара да се чувствате виновни за всичко. Ето защо, ако напоследък се обвинявате за всичко - от развода до проблемите на порасналите си деца, трябва да анализирате какво се случва.

Някои хора проявяват вина като пръв симптом на депресия. Други го изразяват като вина и тъга или вина и гняв.

5. Прекомерна екстровертност
Може да изглежда странно, но много хора крият депресията си зад усмивките си, заради което е по-трудно да се разпознае състоянието им.
Сред най-често срещаните поведения на екстровертни депресивни хора са:

• Рисковано сексуално поведение.
• Хазартна зависимост.
• Употреба и злоупотреба с наркотици.

6. Проблеми с концентрацията
Ако имате проблеми да останете съсредоточени, това може да е признак на депресия. Хората с този проблем често имат проблеми да си спомнят къде са оставили нещо или какво са тръгнали да правят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X