Напишете дума/думи за търсене

5 най-лошите съвета, които може да дадем на децата си

Почти всеки родител иска най-доброто за децата си. Иска те да бъдат щастливи, успешни и да постигат целите си.

Говорейки за успех, кой може да бъде най-лошият съвет, който бихте могли да дадете на наследниците си?

Отговорите дава Ема Сепаля, професор в Училището по мениджмънт в Йейл и директор на програмата за лидерство за жени в същия университет. Когато тя прпави проучване за писане на книга, открива, че много от общоприетите схеми или предпоставки за това, което е необходимо, за да бъде един човек успешен, могат да дадат обратен ефект.

Кои са най -лошите съвети, които родителите дават на децата си?

„Съсредоточи се върху бъдещето”
Зад тази стратегия се крие концепцията за успех като цел, като крайъгълен камък, който трябва да се постигне, а не като път, който да бъде следван. Правейки това, родителят притиска децата си да виждат настоящето само като средство за опит да бъдат на определено място в бъдеще. Може би би било по-добре да им каже да живеят в настоящето и да поработят върху това да бъдат щастливи именно сега и тук.

„Стресът е неизбежен, не спирай да се опитваш”
За да се преодолеят някои препятствия, определено ниво на напрежение е едновременно неизбежно и необходимо. Твърде ниските нива на активиране увреждат производителността. От друга страна, да знаеш как да се откажеш, също е изкуство. Прекратяването или отлагането на инициатива може да подобри благосъстоянието. В него се включват притежаване на интелигентност при вземане на решения и добра емоционална саморегулация.

„Бъди зает”
Добре е да сте заети, да имате стремежи, мотивация и мечти. Въпреки това, наистина ли е необходимо винаги да сте заети?
Винаги да сте заети създава стрес и по-голям натиск. Затова защо не опитате да кажете на децата си, че имат право да си почиват, да не правят нищо или дори да скучаят?

„Възползвай се от силните си страни”
Обикновено се наслаждавате на видовете дейности, които ви позволяват да развивате аспекти, в които сте по-квалифицирани. Независимо от това, не трябва да е така. Има твърде много родители, които са успели да спрат децата си да се наслаждават на дадена дейност, като я превърнат в задължение.

„Светът е джунгла, така че бъди внимателен с определени хора”
Вместо да им казвате това, може да ги насърчите да увеличат състраданието си към другите. В крайна сметка, всеки заслужава шанс. От друга страна, също е добре да насърчавате критично мислене и самоуважение.

Вместо да съветвате... давайте пример
Очевидно няма вълшебно образователно ръководство, което да ви каже как трябва да възпитавате децата си. Също така няма реални правилни или грешни действия. Просто се нуждаете от желанието да ги отглеждате по възможно най-добрия начин - чрез учене, грешки и опит.
Може би в живота не става въпрос толкова за отглеждането на деца по начин, който ще ги накара да бъдат успешни, а по-скоро за да бъдат щастливи.

И накрая, важно е да се насърчат децата да се наслаждават на настоящето, да знаят силните си страни, но също и да се научат да приемат разочарование. Нека те почувстват, че имат право да се колебаят, да правят грешки и да имат шанс да изоставят някаква цел, защото им е омръзнала.

Възпитайте ги да бъдат щастливи, а не успели!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X