Напишете дума/думи за търсене

Как да не превърнем сина в "мамино детенце"

Отглеждането на истински мъж не е лесна задача. Особено в случаите, когато една жена отглежда син без партньор.

Психолозите твърдят, че дете, лишено от мъжко възпитание, често расте без изразени мъжки качества.

В края на краищата майка му винаги е взимала решения как най-добре синът й да постъпи в дадена ситуация, независимо да ли е давала съвет как да зогавори красива съученичка или не.

Такова момче свиква с факта, че майка му може да реши всичко на света и му става удобно да живее така.

Но един послушен син дори в зряла възраст остава емоционално зависим от майка си.

Жените, които сами отглеждат момчета, трябва да осъзнаят, че въпреки цялото си желание, не могат, колкото и да са продуктивни във възпитанието, да служат като модел за подражание на мъжкото поведение на синовете си, тъй като са жени.

Дори и да има страхотна кариера, да печели добре, може да се справи с всичко сама - все пак си остава жена, на която някои мъжки черти не са й присъщи.

В тази ситуация майката трябва да помисли кой от мъжете около нея би могъл да се превърне в модел на мъжко поведение за момчето.

В противен случай, като не може да се идентифицира с бащата, момчето ще има трудности в отношенията с жените.

В края на краищата то общува само с майка си. То я слуша, иска да спечели одобрението й, егоцентрично изисква нейното внимание.
Но това не е модел на мъжко поведение, който ще бъде уважаван в обществото на възрастните.

Къде самотна майка може да намери учител за сина си?

1. Може би баща й, дядото на детето, ще поеме тази роля. Или нейният брат, вуйчото на момчето, ще може да покаже на племенника си особеностите на мъжкото отношение към живота.
Или ще трябва да натовари с тази роля треньора в спортния клуб, който посещава синът й.
2. Може би приятелите й могат да заведат детето на риболов или друга типично мъжка активност.
Модел за подражание може да бъде бащата на един от приятелите на момчето, с когото да прекара известно време.

Във всеки случай за вас е много важно да не поемате тази част от идентичността на детето, да не се опитвате да решите, че може да му покажете не само женския модел, но и мъжкия. Това очевидно е нереалистично.

Отглеждането на син наистина се нуждае от представител на силния пол, който може да говори с момчето от сърце като мъж и да го научи как да отстоява себе си или да се предпази от насилници. Разбира се, и традиционните „мъжки дела“ - да пали огън в природата, да слобява мебели, да ремонтира нещо дребно по автомобила...

Няма значение кой от мъжете в обкръжението си ще натоварите с ролята на модел за подражание, важно е той да е интелигентен, отговорен и достоен човек.

За да отгледате истински мъж, не забравяйте:
- Добрата майка трябва да вижда в сина си близък, но напълно автономен човек, а не продължение на себе си.
- Много е важно да засили в сина си проявите на мъжко поведение, неговата физическа активност, постоянство и воля.

Синът е порастващ мъж, който трябва да се научи да се грижи за майката, като помага дори като по-малък с тежката пазарска чанта, подава й ръка, когато слиза от автобуса, или й отваря вратата на колата.
- Възпитанието на мама се състои в това да внуши галантност у момчето и да се грижи за нея като жена, да му покаже чувствителна страна на отношенията мъж-жена.

- А мъжете трябва да научат едно момче да оцелява в мъжкия свят, как да се грижи за слабите, да защитава себе си и близките си. Мама не бива да поема тази роля.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X