Напишете дума/думи за търсене

Дишане "Слънце и Луна" - на какво помага?

Променяйки честотата и дълбочината на дишането си, може да променим емоционалното си състояние, концентрацията на определени хормони, нивото на енергия и физическата активност.
Дясната ноздра управлява слънчевата (дясната) страна на тялото и отговаря за енергията, мотивацията и будността, докато лунната страна (лявата) работи през нощта.

Техниката на слънчево дишане е полезна през деня, за да ви помогне да увеличите енергията си.

2 вида енергийно дишане

Първо изчистете дясната ноздра, докато седите изправени на стол: стиснете лявата ноздра с безименния пръст на дясната си ръка и дишайте бавно и дълбоко през дясната ноздра.

Веднага щом дясната ноздра е чиста, започнете да дишате, като поемете дълбоко въздух през дясната ноздра, след това с палеца на дясната си ръка стиснете дясната ноздра и задръжте дъха си за период от време, който е удобен за вас. След това освободете лявата ноздра и издишайте напълно през нея (дясната ноздра трябва да е притисната).


В продължение на 2-5 минути вдишвайте енергия през дясната ноздра и издишайте летаргия, сънливост и умора през лявата.
Техниката на слънчево дишане ще ви помогне да останете в кондиция през целия ден. Преди да си легнете, направете това упражнение обратно, като използвате техниката на дишане на Луната. Първо, вдишайте през лявата ноздра, изчистете я, докато притискате дясната. След това вдишайте с лявата и издишайте през дясната ноздра, като този път задържате дъха си след издишване, също за период от време, който е удобен за вас.
Вдишайте през лявата ноздра мир, спокойствие и релаксация, издишайте през дясната ноздра цялото прекомерно вълнение, стрес и всички мисли за изминалия ден.

Важно е да не позволявате появата на мисли за утрешния ден.
Тази техника ще ви помогне да се отпуснете и да потънете в здрав и дълбок сън, което също помага за намаляване на умората през деня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X