Напишете дума/думи за търсене

Защо независимите хора трудно намират половинки?

Чували сте постулата, че за да обичате някой друг, първо трябва да обичате себе си.
Да обичаш себе си, означава, че се обръщаш към другия човек от чувство на желание, любопитство или интерес, а не от нужда.
Въпреки това тези, които са лично и емоционално независими, често изпитват най-много трудности при установяване на връзка.

Това твърдение може да се приложи към всички хора, които търсят партньор, с който да споделят живота си, вместо да запълват празнините в него.

Въпреки това намирането на половинка е особено трудно за тези, които са преминали през важен процес на трансформация. Става дума за тези хора, които са изпитвали емоционална зависимост в миналото и са я преодолели чрез работа върху себе си.

Погрешно разбиране на независимостта
Във всяка връзка е важно всеки да поеме отговорност за собственото си щастие и емоции. Важно е обаче да има известна степен на откритост и страхът от уязвимост да бъде елиминиран. Следователно взаимозависимостта е най-подходящата концепция в процеса на свързване.

Да бъдеш емоционално независим, не означава да си студен или дистанциран. Ако тълкувате погрешно този термин, може да попаднете в капана да не се оставяте да бъдете обичани, да не си позволявате да се свързвате с другите на дълбоко ниво. След това започвате да изпитвате чувства от типа на „Аз съм напълно способен да правя всичко сам, но не искам да го правя сам“.

Свикнали сте да бъдете сами
Ако сте били сами от дълго време, може да ви е по-трудно да започнете връзка. Това е така, защото понякога самотата става пристрастяваща. Осигурява усещане за контрол, което, когато започнете връзка, се заменя с интензивни емоции и голяма доза несигурност. Въпреки това невинаги сте готови, съзнателно или несъзнателно, да направите тази промяна.

Освен това, както при всички социални умения, ако не ги практикувате редовно, ги губите. Същото се отнася и за увереността си в съответната област. След години на самотност вашите романтични взаимодействия може да не се окажат толкова гладки и удовлетворяващи, колкото бихте искали. Това може да ви спре дори да опитвате повече.


Вие поддържате дисфункционална вяра
Може да се окажете, че поддържате определено убеждение, което се превръща в самоизпълняващо се пророчество.

В този случай вашето убеждение е, че никога няма да намерите партньор. Тази идея може да започне от лош минал опит.
Може би смятате, че всяка връзка означава страдание и изоставяне на себе си. Или сте убедени, че никой няма да приеме отношения при вашите условия на свобода и приятелство, а не на изисквания и контрол.

Същата тази идея може да ви накара да гледате на взаимодействията лице в лице с нови хора песимистично и подозрително, вместо да си позволите да видите как се развива ситуацията. Тези умствени бариери, които носите, са тези, които в крайна сметка блокират вашите възможности.

Имате високи стандарти
Не може да пренебрегнем факта, че като независим човек може да ви е трудно да намерите партньор, защото сте склонни да имате по-високи стандарти. Може да искате да започнете връзка, но всъщност не е необходимо. Това е така, защото цените живота си такъв, какъвто е и обичате и уважавате себе си. Поради тази причина вероятно сте готови да приемете само онези, които биха могли да подобрят текущото ви положение.

Ако погледнете на нещата от тази гледна точка, вие сте склонни да изключите всеки, който не е развил същата концепция за любов като вас и който не е работил върху себе си, за да може да се свързва с околните здравословно. Поради тази причина в днешното общество, където има склонност към повърхностностна, течна любов и неосъзнаване на собствените нужди, намирането на единомишленик може да бъде още по-сложно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X