Напишете дума/думи за търсене

7 причини да ядем зелена ябълка на празен стомах

Консумирането на зелена ябълка всеки ден на празен стомах е отличен навик да започнете деня правилно. Това е плод, който е богат на няколко хранителни вещества и естествен източник на енергия.

Въпреки че е доказано, че всички сортове ябълки се препоръчват като част от здравословната диета, по-специално зелените ябълки могат да бъдат наистина добър съюзник в ежедневния ни живот, тъй като помагат за постигане на по-добри резултати, когато става въпрос за отслабване и поддържане на тялото здраво.

Този сорт се отличава с нискокалоричен прием и висока концентрация на фитонутриенти, които му дават определени предимства пред другите видове плодове. Освен това има освежаващ кисел вкус.

Ябълките съдържат добро количество калий и витамин С и са източник на флавоноиди, процианидини и органични киселини. Също така често се отбелязват от диетолозите заради приноса им на фибри, които помагат на тялото да поддържа добър чревен транзит и допринасят за цялостното благосъстояние на организма като цяло.

Препоръчително е да консумирате зелена ябълка на празен стомах или рано сутрин, за да осигурите на тялото част от енергията, от която се нуждае, за да изпълнява всички свои функции.

1. За отслабване
Едно парче от този плод осигурява само около 80 калории. От друга страна, съдържанието на въглехидрати, фибри и аминокиселини го прави добър източник на енергия.

• Яденето на зелена ябълка на празен стомах осигурява на тялото висока концентрация на фибри, които освен че подобряват храносмилането, удължават чувството за ситост.
• Хранителните вещества, намиращи се в зелените ябълки, ускоряват метаболизма от първите часове на деня и благодарение на това се смята, че може да изгаряте калории по-лесно.


2. За предотвратяване на диабет
Включването на този плод в ежедневната ви диета е прост и ефективен начин да намалите риска от диабет или да го държите под контрол.
• Голямото съдържание на разтворими фибри участва в метаболизирането на източниците на захар, като по този начин насърчава използването му като източник на енергия.
• Яденето на зелена ябълка на празен стомах намалява глада за сладко сутрин и насърчава правилното използване на инсулина.

3. Грижа за сърдечносъдовото здраве
Хранителните вещества, съдържащи се в този сорт ябълки – особено флавоноидите и фибрите – оказват важни ползи за здравето на сърдечносъдовата система.
• Тези хранителни вещества благоприятстват регулирането на високите нива на холестерол, предотвратявайки образуването на плака в артериите.
• Освен това този плод съдържа значителни количества калий - основен минерал, който балансира електролитите в тялото, за да защити мускулите и сърцето.
• Той помага за намаляване на възпалителните молекули, които често причиняват затруднения в сърцето, кръвообращението и мозъка.

4. За подобряване на храносмилането
Яденето на парче зелена ябълка на празен стомах може да бъде решение за забавяне на храносмилането и хроничен запек.
• Пектинът - вид фибри, съдържащи се в този плод, регулира движението на червата и насърчава изхвърлянето на отпадъците.
• Зелената ябълка има и леки ветрогонни ефекти, които помагат в борбата с натрупването на газове в храносмилателния тракт.
• Неутрализира прекомерното производство на стомашни сокове и предотвратява дискомфорт като лошо храносмилане и киселинен рефлукс.

5. За защита на здравето на мозъка
Много фактори определят здравето на мозъка. Въпреки това се предполага, че яденето на парче плод всяка сутрин може да помогне за предотвратяване на заболявания, които причиняват когнитивен спад.
• Високият принос на антиоксиданти като цианидин и епикатехин предпазва мозъчните клетки от вредното въздействие на свободните радикали.
• Тези флавоноиди, заедно с витамин С и магнезий, повишават регенерацията на клетките.
• Като подобряват кръвообращението, те също така оптимизират оксигенацията на мозъчните тъкани.

6. За здравето на кожата
Това не е чудодейно средство за бръчки или нещо подобно. Въпреки това антиоксидантите в зелената ябълка също са отлични съюзници срещу преждевременните признаци на стареене на кожата.
• Когато се добавят към диетата, свойствата на този плод насърчават клетъчното възстановяване и подмладяване. Така те намаляват появата на бръчки и петна.
• Междувременно високото съдържание на вода в този плод поддържа кожата хидратирана и стимулира детоксикацията.
• Зелената ябълка е идеална и за стимулиране на производството на колаген и еластин, които са вещества, поддържащи дермата стегната и млада.

7. За намаляване на зъбната плака
Съединенията в този сорт ябълки осигуряват важни ползи за здравето на зъбите, като помагат за намаляване на образуването на бактериална плака.
• Вярвате или не, естествените киселини, намиращи се в ябълките, почистват зъбите. Освен това те неутрализират растежа на бактериите, които причиняват инфекции.
• Тези вещества увеличават производството на слюнка и предотвратяват лошия дъх чрез регулиране на pH на устата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X