Напишете дума/думи за търсене

Хрономания – що е то и последиците от нея

Живеем в свят, където всичко се движи с главозамайваща скорост. Все повече се тревожим дали дните ни са наистина достатъчно продуктивни. Този вид ежедневие, който много от нас са принудени да преживяват, може лесно да доведе до разстройството, известно като хрономания. Това е болест, която е белязана от манията да се възползваме максимално от времето си. Интензивна и постоянна грижа да направим дните си възможно най-смислени.

Тъй като живеем в култура, която изисква от нас постоянна производителност, често е трудно да се спре този вид мания.

По думите на Мариан Рохас Естапе, психиатър и автор на книгата „Как да направим добрите неща да се случват: познайте мозъка си, усъвършенствайте живота си“, тази тенденция може да бъде изключително вредна за обществото. Тя говори за фалшивата идея, че бързането и ускорението дават по-добри резултати.

Тя също така заявява, че когато хората казват, че нямат време или бързат, ние възприемаме това като напълно нормално. Всъщност графикът на човек, който не е претъпкан, вече се оценява негативно.


Последиците от това да сме роби на времето
Тази загриженост за времето може да има сериозни последици от психологическа гледна точка. Най-лошото е, че може да повлияе на ежедневието ни по различни начини.
• Трудно ни е да мислим ясно, защото живеем в постоянно състояние на ускорение и хиперактивност. Не сме достатъчно спокойни и не си даваме необходимите почивки, за да определим приоритетите си.

• Нашето възприемане на времето се ускорява. Ако имаме чувството, че времето се изплъзва между пръстите ни, вероятно е така. С други думи, колкото повече се обсебваме от това да се възползваме от времето, толкова по-силно е усещането ни, че то ни убягва.

• Губим контакт с емоциите си. Когато сме заети с това да бъдем продуктивни, е лесно да пренебрегнем най-важните процеси в тялото си. Следователно хрономанията е проблем, който може да ни отдалечи от собствените ни емоции. Това е така, защото нямаме време да ги слушаме и не може да идентифицираме релевантни емоционални събития.


• Изпитваме прекомерно напрежение, тревожност и стрес. Може дори да не забелязваме тези емоционални състояния, но телата ни ще го направят. Те ще понесат последствията, но често мълчаливо. В крайна сметка емоциите, които не се преживяват или изразяват, могат да се превърнат в стрес, напрежение и тревожност.

• Губим момента. Най-тъжното е, че това състояние на ускорение ни пречи да се насладим на момента. Всеки ден губим безброй мигове, които са изключително ценни за нас и хората около нас.

Дигиталната среда и хрономания
Очаква се, че хрономанията ще намери благоприятна среда за размножаване в дигиталния свят. Според Естапе ние сме постоянно изложени на сигнали от цифровата среда. Това може да е известие за получено съобщение, публикации в социалните медии или видеоклип, изпратен до нашите мобилни телефони. Това бомбардиране на външни стимули означава, че сме в постоянно състояние на бдителност. Нашата система за предупреждение се стартира и ни спира да се отпуснем, твърди психиатърката.

Въпреки че има много положителни елементи, предоставени от цифровата среда, ние трябва да контролираме връзката, която поддържаме с нея. Само ние имаме способността да спрем в името на собственото си здраве. Естапе съветва да забавим темпото, за да не се разболеем.

Как да избегнем хрономанията
Ясно е, че производителността и ефективността на времето могат да се превърнат в мания. Как обаче е възможно да се преборим с това? Ето няколко съвета, които може да опитате да приложите в ежедневието си.
• Не пренасищайте графика си. Доколкото е възможно, опитайте се да намалите броя на задачите си. Така ще може да завършите това, което трябва да направите, по спокоен начин. Освен това ще сте много по-наясно какво правите и няма да се чувствате претоварени от липса на време.
• Потърсете позиция, която ще ви хареса. Това може да бъде трудно, но ако намерите работа, която ви харесва, вашият стандарт на живот също ще се повиши. Това ще ви накара да се почувствате добре и ще ви позволи да насочите вниманието си към положителното в това, което правите.
• Оставете си малко свободно време без планове. Силно препоръчително е да оставите празно място в дневния си ред. Част от времето, която оставяте непланирана и изцяло посветена на вас.
• Насладете се повече на процеса, отколкото на резултата. Всеки обича да прави нещата добре, а това носи известна полза. Да се наслаждавате на процеса, трябва да бъде единственото ви задължение.

Това са прости мерки, които могат да подобрят качеството ви на живот. Прилагането им ще ви накара да почувствате, че времето не бяга с вас. Ще спрете да прекарвате дните си, работейки на автопилот. Вместо това ще обърнете внимание само на най-важните задачи. Тези, които не са толкова спешни, могат да бъдат оставени на заден план за известно време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X