Напишете дума/думи за търсене

Чистата О - как да се борим с нея?

Всеки от нас поназнайва поне нещичко за ОКР и маниите.

Думата мания идва от латинската дума obsessio, което означава „да обсаждаш“. Обсебването е натрапчива идея, образ, мисъл или импулс, който нахлува или обсажда съзнанието на човек, против неговата воля и най-добрите му интереси. Потърпевшият обикновено описва тези мисли като отблъскващи, неприемливи или абсурдни.

Фокусът на тези мании обикновено варира значително при различните хора. Най-често срещаните теми включват замърсяване, смърт, болести, насилие или агресия, както и религиозни или морални проблеми. Някои хора също могат да развият обсесии, свързани със секса, докато други мании могат да бъдат напълно безсмислени. В други случаи манията идва под формата на съмнения относно всичко, което казват или правят.

Тези, които изпитват тези натрапчиви мисли, също изпитват значителни нива на тревожност или дискомфорт. В някои случаи конкретна ситуация или външни стимули могат да предизвикат тези натрапчиви идеи в съзнанието на човека. В отговор той ще се опита да ги потисне, игнорира или неутрализира с конкретни мисли или действия. Тук се появява компулсивното поведение.

Какво е принуда?

Компулсиите са повтарящи се поведения или действия, които човек използва, за да неутрализира натрапчивите мисли. Той ще се опита да използва това поведение, за да помогне за намаляване на чувството на дискомфорт и безпокойство. Той изпълнява тези принуди по много специфичен начин, често според определени правила.

За някои хора принудите им са „неприемливи“. Други ги приемат само частично. Обикновено човекът осъществява своето компулсивно поведение в опит да избяга от определена тревожност. В резултат на това той може да почувства силно чувство за спешност, което го подтиква да изпълни принудата си. Това е известно като компулсивна спешност.

Принудите са склонни да нахлуват в съзнанието на човека, който извършва тези действия доброволно, въпреки че е наясно, че поведението му е ирационално. Натрапчивото поведение е известно още като ритуали.
Може да разделим тези ритуали или принуди на две основни категории: явни или когнитивни.

Явните принуди се състоят от поведения, които другите могат да наблюдават. Например почистване на един и същ обект няколко пъти. Ритуалите, които са чисто познавателни, от друга страна, приемат формата на мисъл, образ или идея.

Когнитивният ритуал е умствен акт, който човек последователно извършва по много специфичен начин, следвайки набор от стъпки.
Някои примери за когнитивни ритуали включват рецитиране на конкретно изречение, визуализиране на определен образ или цитиране на поредица от числа или думи и прочее.

Тези ритуали обикновено се извършват по много конкретна причина. Често човек се опитва да избегне болка или да предотврати някакво бедствие. В резултат на това някои умствени действия се развиват в скрити или скрити принуди. Тук влизат в действие „чистите мании“.


Чиста O
Чистата обсесия, чистата мания е тази, която или не е придружена от компулсивно поведение, или принудата е чисто когнитивна.
С други думи, когнитивните (или скрити) принуди са психични ритуали, които хората използват, за да „неутрализират“ натрапчиви мисли или мании. Докато човекът обикновено е наясно, че принудата е ирационална и няма особен смисъл, той продължава да изпълнява своите ритуали, за да облекчи чувството на напрежение, макар и временно.

Как да се борим с чистите мании
Лечението на всяка обсесия, придружена от компулсивно поведение (независимо дали това поведение се проявява външно или не), обикновено е под формата на терапия за предотвратяване на експозиция. Тази техника включва молба към пациентите да се изправят срещу страховете си и да позволят на натрапчивите им мисли да се появят, без да ги „неутрализират“ с принудителни действия.

В крайна сметка, става въпрос за човека, който позволява на тези натрапчиви мисли да влязат в съзнанието им. Това води до интензивно чувство на безпокойство, което той ще трябва да изтърпи, докато естествено започнат да изчезват. Важно е индивидът да почувства безпокойството си да отслабва от само себе си, без да се налага да прибягва до някаква форма на компулсивно поведение.

Чистите мании често са по-сложни за лечение, тъй като специалистите нямат „достъп“ до съзнанието на пациента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X