Напишете дума/думи за търсене

Как да лекуваме затворени комедони

Затворените комедони са малки кисти, които се появяват по кожата. Те са свързани с акне и са трудни за лечение. Изглеждат като подутини или бучки и са причинени от запушени пори. Известни са и като бели точки.
Затворените комедони обикновено се появяват по лицето или гърба. Те придават на кожата неправилна и груба текстура.

В типичната си форма изглеждат като подутина по повърхността на кожата. Често имат бяла точка в центъра, въпреки че това невинаги е така. Някои просто изглеждат като подутини без никакво оцветяване.

Когато имат диаметър по-малък от един милиметър, те се наричат микрокомедони. Ако са по-големи, те се наричат макрокомедони.

За разлика от пустулите, които са други подутини, причинени от акне, затворените комедони не са заобиколени от червено петно. Това, което ги отличава от отворените комедони е, че кожата нараства над запушалката, образувана в запушената пора. От друга страна, при отворените, които се наричат още черни точки, са в контакт с въздуха през отвор.

Причините за затворени комедони
Затворените комедони се образуват, когато порите се блокират от мъртви клетки и други остатъци. Себумът, който достига повърхността на кожата през порите, започва да се натрупва и се втвърдява.

Себумът е естествено мазно вещество, което смазва кожата. Когато се натрупва и втвърдява поради запушена пора, създава условия за размножаване на бактерия, наречена Propionibacterium acnes.

Понякога кожата реагира на тези бактерии, като расте върху самата тапа. По този начин създава един вид „херметично уплътнение“, което затваря тези микроорганизми. В този момент се образуват затворени комедони.

В някои случаи производството на себум се ускорява и това прави човек по-податлив на развитие на този тип акне. Това ускорение често се случва по време на юношеството, при пушачи и при възрастни с мазна кожа.

Други влияещи фактори
• Прекомерно измиване на кожата
• Влажност в околната среда
• Диета, богата на захари, млечни продукти и мазнини
• Диета без линолеат - вещество, което обикновено се намира в растителните масла
• Хормонални промени преди менструация
• Прекомерно нанасяне на овлажнители


Как да лекуваме затворени комедони
Не е добра идея да ги премахвате ръчно пред огледалото в банята, защото това може да има няколко негативни ефекта.

Лошо отстранената бяла точка или черна точка може да се окаже раздразнена, инфектирана и дори да образува белези, които са много трудни за заличаване. Ако искате да ги премахнете, най-добре е да посетите професионален козметик или дерматолог.

Лечение без рецепта
Има няколко продукта, които могат да бъдат ефективни при лечение на затворени комедони, стига проблемът да е лек.
• Бензоил пероксид - намалява дрожди и бактерии по повърхността на кожата, както и възпаление.
• Азелаиновата киселина намалява растежа на бактериите във фоликулите. Освен това облекчава възпалението и възстановява нормалния растеж на кожните клетки.
• Салициловата киселина помага за разграждането на кератина. Също така намалява скоростта, с която клетките се отделят във фоликулите.
Ретиноидите регулират естественото ексфолиране на кожата и увеличават производството на колаген. Това намалява броя на мъртвите клетки и предотвратява образуването на затворени комедони.
• Гликоловата киселина осигурява естествено ексфолиране и предотвратява образуването на всички видове комедони.

Начини за лечение на затворени комедони
Ако има сериозен проблем със затворени комедони, вашият дерматолог най-вероятно ще избере използването на някои лекарства, отпускани с рецепта. Хормоналната терапия обикновено се използва в тежки случаи.

В някои случаи вашият дерматолог може да препоръча лечения като микродермабразио, мезотерапия или химически пилинг. Тези процедури често са ефективни за подобряване на качеството на кожата и предотвратяване на затворени комедони.

Също така е важно рутинното почистване на кожата да се извършва правилно, без да се прекалява и с подходящите продукти.

Много важно е да ексфолирате кожата си редовно, но внимавайте да не прекалите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X