Напишете дума/думи за търсене

Изненадващите открития при хора, които имат само половин мозък

Случаите на хора с половин мозък не са от днес.
Има различни причини, поради които хората може да имат половин мозък. Понякога това се дължи на злополуки или вродени дефекти. При други може да се дължи на хирургични интервенции.
Има някои заболявания, като епилепсията, които понякога изискват отстраняване на част от мозъка.

Изследователски екип от Калифорнийския технологичен институт (Caltech) се зае със задачата да проучи шест души само с половин мозък.

Участниците били хора, които са загубили едно от мозъчните си полукълба по време на детството си, тъй като са страдали от ежедневни силни пристъпи на тежка епилепсия.

В този вид случаи е обичайно да се избере операция, тъй като проблемът произлиза от локализирано увреждане на мозъка. Обикновено при отстраняване на съответното мозъчно полукълбо пристъпите спират.

Разбира се, този вид хирургия също причинява нежелани ефекти. Веднага след като се извърши, човекът губи подвижността на ръката си срещу отстраненото полукълбо. С други думи, ако се отстрани дясното полукълбо, подвижността на лявата ръка се губи. Зрението в това око също се губи и понякога се появяват ограничения на говора.

Целта на изследователите била да проверят до каква степен липсата на половината им мозък ограничава техните способности. За да потвърдят това, те ги сравнили с шестима други, които имали непокътнат, цял мозък. Резултатите са публикувани в списанието Cell Reports.

„ Да мислиш, че човешкото съзнание ще бъде разбрано, като се види кои области на мозъка са активирани, е все едно да мислиш, че работата на министерство ще бъде разбрана, като се види кои прозорци светят.”
-Хосе Рамон Айлон-

Резултати от калифорнийските изследвания
Изследователите избрали въпросните шест души само с половин мозък, за да оценят пълното им представяне, много години след операцията. Учените успели да потвърдят, че всички имат непокътнати езикови способности.

Те също потвърдили, че контролът на тяхното виждане, движение, разсъждение и емоции работи перфектно. Резултатите не били според очакванията, тъй като експертите предварително предположили, че отсъствието на едно от мозъчните полукълба ще се прояви чрез някакъв вид ограничение или дефицит.
За тяхна изненада, това не се случило.

Един от най-поразителните аспекти бил, че мозъчните региони на едно и също полукълбо били повече и по-добре свързани помежду си при тези шест души само с половин мозък, отколкото при хората с непокътнати мозъци.

Това показва, че те също имат по-голям когнитивен капацитет, повече социални умения и демонстрират по-добро представяне като цяло. Но тъй като са изследвани само шест души, резултатите не могат да бъдат обобщени за всички хора с подобен органен дефицит.

Напредък в познанията за мозъка
Това изследване показва, че мозъкът е много повече от сбор от неговите части или орган, който просто работи като машина.
Това проучване разрушава широко разпространената идея, че има различни мозъчни региони, всеки от които се занимава изключително със специфични функции. Напротив, то демонстрира, че мозъкът работи по гъвкав и изчерпателен начин.

Това означава, че различните области на мозъка имат способността да изпълняват множество функции. Освен това, когато една от частите се повреди или вече не е там, както в конкретно разгледания случай, другите области се модифицират и намират начин да компенсират тази липса.

Трябва да се има предвид, че изследваните лица са страдали от този дефицит от деца и са оценени като възрастни. Следователно през това време мозъците им са имали шанса да се адаптират перфектно към липсата на едно полукълбо.

Наскоро обаче научната общност съобщи за 24-годишна жена без малък мозък, която води напълно нормален живот. Това ни напомня, че мозъкът е необикновен орган, който едва започваме да разбираме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X