Напишете дума/думи за търсене

Когато любовта не е взаимна

Емоционалната самота възниква, когато изпитвате привързаност или любов към тези, които не ви отвръщат.
Тя е тази, при която проектирате определени надежди и големи привързаности към другите. В действителност обаче намирате само празнота. Всъщност малко чувства могат да бъдат толкова опустошителни, колкото видът самота, който надхвърля физическия план.

Емоционалната самота е едно от най-големите злини на днешния ден, въпреки че сме заобиколени от хора, семейство, приятели, партньор и стотици и дори хиляди „приятели” в социалните медии. Наистина, няма болка, която е по-притеснителна от усещането на празнина, която никой не знае как да запълни

Самотата, която никой не вижда
Емоционалната самота може да бъде доста противоречива.
Дори и да чувате от околните неща като: „Няма от какво да се оплакваш. Имаш толкова внимателен партньор и те обича толкова много” или “Никога няма да бъдеш самотен с всички приятели, които имаш”. Кимваш с глава и се усмихваш. Въпреки това знаете, че в действителност се чувствате изключително сами.
Понякога самотата може да бъде интимно пространство, където намирате повече баланс. Всъщност интроспекцията и да бъдеш със себе си, е начин да засилиш самочувствието си и да се обогатиш.

Затова може да кажем, че всички онези хора, които идват в живота ви и ви предлагат само своя егоизъм или своята емоционална незрялост, също отнемат вашето скъпоценно уединение или баланс, в който намирате ценна защита.

Ако отворите вратите на сърцето си за друг, ставате малко по-уязвими. Това е, защото очаквате от тях да ви завършат, да бъдат ваш спътник. Да не са студен вятър, който ви изпълва с празнота.


Как да преодолеем емоционалната самота?
Да се чувстваш ужасно самотен, често може да бъде прелюдия към депресията.

Идентифицирайте своя дискомфорт, неудовлетвореност и чувство на празнота. Понякога маскирате емоционалната самота с други измерения, като ниско самочувствие и ниска мотивация за социалните ви взаимоотношения. В действителност обаче това, което чувствате, е, че има нещо извън вас, което не е наред.

Размишлявайте и обръщайте внимание на емоциите си. Как се чувствате? Тъга ли ви кара да се усещате по този начин? Чувствате ли се разочаровани? Ако е така, защо? Страхувате ли се? Ако е така, от какво?

След като идентифицирате истинския проблем, говорете за него. Жизненоважно да споделяте с някого как се чувствате, независимо дали е вашият партньор, член на семейството или приятел. Кажете наистина ясно, че тази връзка ви причинява повече страдание, отколкото щастие, и че е необходимо да направите някои промени.

След като стартирате двигателя на промяната, жизненоважно е да се насладите на собственото си уединение. Това е така, защото сте прекарали дълго време да не сте себе си, в очакване на неща и копнеж за определени усещания и емоции. Вътре във вас вие сте поредица от нужди, които трябва да балансирате, като отново намерите вътрешното си спокойствие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X