Напишете дума/думи за търсене

Лукресия де Леон – жената, чиито сънища я убиха

Историята на Лукресия де Леон се движи между историческото минало и окултното. Нейните пророчески сънища допринасят за близките й отношения с кралския двор, и парадоксално, довеждат до трагичния й край.
Доста хора са пленени от пророческите сънища от древни времена, но по времето на Лукресия де Леон този дар е свързан с магии и заклинания.

Ясновидците, макар и силно презирани, предизвиквали интереса на крале, правителства, политици и властови институции от всякакъв вид. Магьосници, алхимици и дори четци на карти винаги са били част от всеки кралски двор.

Историята на Лукресия де Леон отразява три реалности - нейния вълшебен свят на пророчески сънища, начина, по който е била политически манипулирана, и трагичния край, който я спохожда.

Специално момиче

Лукресия де Леон е родена в Мадрид през 1567 г. в семейство от плебейски произход. Образованието й се основава на религия и подготовка за брак. Въпреки това благодарение на работата на баща си като адвокат, Лукресия се научава да чете и пише.
Още от детство Лукресия има пророчески сънища. Те събудили любопитството на приближените на царя. Сънищата й обаче плашили баща й до такава степен, че в крайна сметка той я изоставя.

Сънищата като божествени послания
В Испания по това време споразумението за сънищата, постигнато от Латеранския съвет, има голямо влияние. Членовете му стигат до заключението, че пророческите сънища са послания, които Бог изпраща чрез просветени хора.

Поради тази причина Църквата е изключително заинтересована да изследва този тип хора и тълкуването на техните сънища. Те обикновено са били използвани за подсилване на подкрепата за монарха. Филип II е известен с вкуса си към окултизма, магията, реликвите, ритуалите и пророчествата.

По онова време дворът на Филип II е кошер от интриги и напрежение. Кралят затворил личния си секретар и наредил да бъдат отровени и затворени и други важни членове на свитата му. Корупционните скандали постоянно се оповестявали публично и кастилският народ е принуден да търпи войните и заблудите за величието на своя крал. Навсякъде се появяват конспиративни факти.

Заговорниците
Някои изключително влиятелни герои са свързани с някои от събитията, случили се в живота на Лукресия. Единият е Мигел Пиедрола, потомък на последните крале на Навара и бивш пехотинец. Той сформира важна група заговорници срещу краля.
Другият е Алонсо де Мендоса, брат на вицекраля на Мексико. Мендоса е духовник, прикрепен към катедралата в Толедо. Той се стремял да стане епископ.

Мендоса също бил обсебен от света на пророческите сънища и похарчил огромни суми за изследванията си. И двамата мъже били наистина впечатлени от сънищата на Лукресия и започнали да водят ежедневни записки за тях и техните собствени политически интерпретации.


Лукресия предсказва с много подробности предстояща инвазия в Испания от французи, англичани, турци и маври, което ще сложи край на краля, на неговото кралство и на династията на Хабсбургите завинаги. Освен това тя прогнозира, че единствените, които ще оцелеят при нашествието, ще бъдат тези, които се укрият зад стените на Толедо или в пещерите на Окана. Предвижда още поражението на испанската армада на Филип II от англичаните.

Инквизицията срещу Лукресия де Леон
В този момент кралят нарежда на инквизицията да започне процес срещу Лукреция и другите заговорници. В резултат на това записите на сънищата й били конфискувани. По време на разпитите Лукресия твърди, че не тя е тълкувала сънищата й и отрича, че те имат политическо съдържание. Тя не се отмята от думата си, макар че е подложена на мъчения. Въпреки това тя е осъдена за сключване на договор с Дявола и от този момент нататък тя е обречена на неизбежна кончина.

Лукресия била жена, надарена със специална дарба, позната и уважавана в древни времена. Един вид подарък, от който мъжете по нейно време се страхували и за който копнеели. Въпреки това, когато нейната специална способност престава да служи на държавната машина, от оракул се превръща във вещица.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X