Напишете дума/думи за търсене

Как цветовете влияят на съня

Възможността за добър нощен сън е едно от най-сложните предизвикателства в съвременния свят. Претоварването, стресът и забързаният ритъм на живот карат много от нас да страдат от недостиг на качествен сън.

От години психолозите твърдят, че цветовете имат пряк ефект върху нашите емоции, нервната ни активация и дори нашите решения. Вече е известно, че цветовете на стените в спалнята влияят върху качеството на нашата почивка.
Когато дойде време да си лягате, настроението ви ще бъде повлияно от цветовете около вас. Следователно, цветовете, които наблюдавате, съзнателно или несъзнателно, преди да заспите, ще имат ефект върху вас.

Някои от тях предават спокойствие, а други вълнение. Ето списък с най-добрите и най-лошите цветове за предизвикване на усещане за релаксация.
• Синьото е най-подходящият цвят и този, който предизвиква най-много сън. Това е баграта на морето и небето и предава усещания за мир, подслон и необятност.
• Жълтото насърчава почивката. Въпреки че е топъл цвят, жълтото създава усещане за баланс, хармония и радост. Тоновете обаче трябва да са светли и леко наситени, като пастелно жълто.
• Зеленото е друг добър цвят за сън. Той е пряко свързан със свежестта и природата и има релаксиращ ефект. Отново се препоръчват светли нюанси.
• Бяло. Освен че е неутрален цвят, той благоприятства концентрацията и лесно се комбинира с всякакви други цветове. Свързва се с мир, чистота и спокойствие.

Запомнете обаче, че всички тези цветове трябва да се използват в наситени тонове, за да подпомогнат спокоен сън. Ако не, те ще постигнат обратния ефект.


Цветове, които не се препоръчват за насърчаване на съня

• Лилаво. Този цвят стимулира ума и креативността. Следователно, той създава усещане за когнитивно активиране, което е несъвместимо със спокойствието, необходимо за заспиване.
• Кафяво. Въпреки че е цвят, пряко свързан с природата и земята, когато се използва в стая, той създава усещане за монотонност и безпокойство.
• Тъмносиво. Този цвят обикновено се свързва с асфалт, дъжд или цимент. Поражда чувства на самота и тъга, които не са съвместими с добрата почивка.
• Червено. Това е агресивен и впечатляващ цвят и е труден за избягване на визуално ниво. Мотивира и стимулира ума. Следователно, ако това е цветът, който виждате преди да заспите, няма да имате добра почивка.

Цветът не е единственото нещо, което има значение
Ако искате да си починете добре, трябва да имате добра хигиена на съня.

Въпреки че цветът на стените на вашата стая и елементите, които я изграждат, са променливи, които винаги трябва да вземете предвид, те не са единствените. Има и други фактори, които трябва да вземете предвид, ако искате да спите добре. Например трябва да вземете предвид количеството светлина, което влиза във вашата спалня. Също така консумацията на вещества като кофеин и предприемането на всякакви физически дейности преди лягане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X