Напишете дума/думи за търсене

Храни и напитки, които трябва да включим във вечерята си за здрав черен дроб

Черният дроб е един от органите, които изпълняват най-много функции през нощта. Той метаболизира доста ензими, протеини и витамини. Освен това изпълнява и основни почистващи задачи заедно с лимфната система.

Ако го претоварите по време на вечеря с мазни храни, много пикантни храни или с излишна захар, вие му пречите да изпълнява задачите си оптимално. Когато черният дроб е възпален или претоварен, веднага ще забележим симптомите. Един от най-често срещаните е събуждане през нощта с чувство на „ситост“ или натиск. Кои храни, които е добре да включим във вечерното си меню?

Вода със стафиди

Стафидите са чудесна храна за грижа за черния дроб. Тяхната консумация е свързана с подобрения в липидния профил според статия, публикувана в списание Food Research International. Те също така са естествен източник на антиоксиданти, които насърчават прочистването на черния дроб, като същевременно осигуряват множество витамини.

Може да ги добавяте към салатите си и да приготвяте тази лечебна вода.

Съставки
• 1 чаша и половина стафиди (150 г)
• 2 чаши вода (500 мл)

Смесете и варете за половин час. След това оставете сместа да престои една нощ. На следващия ден извадете стафидите от водата и пийте топло преди или след вечеря.

Артишок
Идеална вечеря за насърчаване на здравето на черния дроб би била например артишок с малко зехтин, ябълков оцет и малко лимонов сок.
• Артишокът укрепва черния дроб и жлъчния мехур.
• Освен това помага за поддържане на добро храносмилане.
• Стимулира уринирането.
• Също така насърчава обновяването на клетките.
• Артишокът може дори да помогне за лечение на мастен черен дроб.

Спанак

Като цяло всички зеленолистни зеленчуци са богати на фибри, витамин В и фолиева киселина, която стимулира функциите на черния дроб и бъбреците. Не се колебайте да придружите вечерята си със спанак, глухарче, рукола и цикория.


Цвекло
Червеното цвекло има чудесен запас от хранителни вещества за поддържане на здравето на черния дроб: беталаин, фибри, желязо, бетацианин, фолиева киселина и др.

Моркови
Тези зеленчуци са богати на вода, флавоноиди и бета-каротин и помагат в борбата с чернодробни проблеми като възпаление или цироза.

Каротеноидите имат важна антиоксидантна роля, която може да помогне за подобряване на здравето на черния дроб.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X