Напишете дума/думи за търсене

5 ефективни съвета за отслабване за хора над 40 години

Отслабването е трудна задача за хора от всички възрастови групи. За съжаление става все по-непосилно с времето. С възрастта метаболизмът намалява, което го прави досаден и труден за изгаряне на калории и поддържане на форма. Заедно с това промяната в тялото също играе съществена роля. Ситуацията е по-неблагоприятна за жените поради хормоналните промени, свързани с менопаузата.

Отслабването след 40 години обаче не е невъзможно, просто не е същото като отслабването на 20 или 30 години. Може да се наложи да положите много повече усилия. С правилния подход и някои промени в рутината лесно можете да свалите килограми.

Яжте повече протеини

След 30-годишна възраст мускулната ни маса намалява приблизително с 3 до 8 процента на всяко десетилетие. Скоростта на загуба на мускулна маса е дори висока след 60-годишна възраст. Мускулите играят решаваща роля за изгарянето на калории и промяната в тях може да ви затрудни да свалите килограми. Добавянето на повече източници на постни протеини към диетата може да помогне за изграждане на мускулна маса и изгаряне на тонове калории. Яйцата, лещата, бобът и месото са някои здравословни източници на постни протеини.

Намалете калориите, а не въглехидратите

Поддържането на приема на калории под контрол е от решаващо значение, но също така е и приемането на точното количество въглехидрати. Протеиновите въглехидрати са важни за нашето тяло, защото те са източниците на енергия и фибри. Когато достигнете 40-годишна възраст, тялото ви претърпява много вътрешни промени. Намаляването на решаващ макронутриент може да доведе до недостиг на хранителни вещества и запек. Тези две неща могат лесно да саботират вашия план за отслабване.

Поглезете се с тъмен шоколад

Ако обичате да си похапвате сладко и ви е трудно да ограничите апетита си, хапвайте по няколко парченца черен шоколад всеки ден. Контролирането на изкушението ви да консумирате сладкиши и нездравословна храна е най-голямото предизвикателство за всички, които стриктно съблюдават теглото си. Тъмният шоколад може да ви помогне да ограничите и двете, и ще осигури на тялото ви допълнителна доза цинк и други основни хранителни вещества. Също така може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на качеството на съня.

Не се подлагайте на диета

От време на време ще се натъкнете на изискана диета, която обещава бързи резултати при отслабване. Не всички диети наистина помагат да се свалят килограми. Освен това спазването на екстремна диета може да ви причини недостиг на хранителни вещества и склонност към развитие на заболявания. Вместо да се захващате с някаква диета, опитайте се да се храните здравословно и следете дневния си прием на калории. Превключването на мазна и нездравословна храна с по-здравословни и хранителни опции често е достатъчно, за да свалите няколко килограма.

Правете тренировки с тежести

Противно на общоприетото схващане, тренировките с тежести също могат да ви помогнат да изгорите тонове калории. Това е още по-валидно за всички на и над 40 години. Тренировките с тежести помагат за изграждане на мускулна маса и изгаряне на повече калории дълго след тренировката. Също така подкрепят укрепването на костите и намаляването на риска от остеопороза. Започнете с леко тегло, ако се чувствате комфортно, а после може да добавите повече тежест към упражненията.

Тънкости на отслабването след 40

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X