Напишете дума/думи за търсене

Диетата Пиопи топи мазнинки и пази сърцето

Диетата Пиопи е кръстена на село в Южна Италия, където се твърди, че населението се радва на по-голяма продължителност на живота. Село Пиопи е признато от ЮНЕСКО като дом на средиземноморската диета, макар че това е повече от диета, по-скоро е начин на живот.

Въпреки че името на Пиопи предполага тясна връзка с храната и навиците на селото, едноименната диета е малко по-различна. Това е план с ниско съдържание на въглехидрати и с по-високо съдържание на мазнини, за който авторите твърдят, че следва принципите на средиземноморската диета.

Въведение в диетата на Пиопи

Диетата Пиопи насърчава да се храним с много зеленчуци, ядки, бобови растения и риба, и да избягваме червеното месо, нишестените храни, въглехидратите и сладките лакомства.

Знаем, че повечето традиционни диети в региона са богати на здравословни за сърцето мазнини, като мононенаситените мазнини от маслини и зехтин. Разбира се, традиционната италианска диета включва и много нишестени храни като хляб и тестени изделия, но при Пиопи те се избягват.

В книгата „Диетата на Пиопи“ авторите препоръчват хранене с ниско съдържание на въглехидрати, богато на мазнини, включително наситени мазнини от съставки като кокосово масло, които обикновено не са част от италианската диета. Също така ограничават нишестените храни като хляб и тестени изделия.

Диетата е създадена от д-р Асийм Малхорта, кардиолог, и Донал О’Нийл, бивш международен спортист и създател на документални филми (Cereal Killers). И двамата автори са привърженици на подхода с ниското съдържание на въглехидрати и високото съдържание на мазнини. Авторите препоръчват да се избягват всички захари (включително мед) и повечето нишестени въглехидрати, включително ориз, бели картофи, хляб, тестени изделия, зърнени храни, както и други храни на основата на брашно. В плана са разрешени яйца, сирене и пълномаслени млечни продукти, включително ферментирали млечни продукти.

Диетата на Пиопи е представена като 21-дневен начин на живот, който включва диетични промени, съчетани с активен начин на живот, достатъчен сън, редовна социализация, както и алкохол в умерени количества. Също така се препоръчва да правите седмично 24-часово гладуване.

Има ли доказателства, че диетата Пиопи работи?

Малхотра и О’Нийл правят много твърдения за диетата, която са измислили: че ще ви помогне да загубите излишни телесни мазнини, да намалите риска от развитие на диабет тип 2, да управлявате нарушените състояния на кръвната захар, да намалите високите лекарствени натоварвания, да помогнете за предотвратяване и лечение на сърдечни заболявания и да намалите риска от развитие на деменция и рак. Въпреки че се цитират различни препратки, няма конкретни изследвания или доказателства, които да подкрепят по-специално тази версия на диетата Пиопи или нейното триседмично „бързо решение“.

Накратко

Ако искате да я пробвате, със сигурност ще бъде здравословен избор. Диетата включва ядене на много плодове и зеленчуци (най-малко пет до седем порции дневно), риба - особено мазни риби, и поддържане на консумацията на червено месо до 70 грама на ден (500 грама на седмица). Диетата препоръчва ежедневна консумация на екстра върджин зехтин и ядки и умерено пиене на алкохол. Диетата също така насърчава консумацията на пресни, пълноценни храни, приготвени у дома, а не преработени, рафинирани храни. И не на последно място се подчертава значението на активния начин на живот.

Отново за фастинга: как да отслабнем по-бързо

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X