Напишете дума/думи за търсене

Лятното безсъние: защо се случва и какво може да направим?

Липсата на сън влияе върху настроението ви, когнитивното ви функциониране и физическото представяне. Ако спите лошо, вероятно ще се чувствате уморени, апатични и без енергия. Освен това се чувствате раздразнителни и мрачни и имате проблеми с концентрацията.

През лятото може да имате проблеми със заспиването или с качествения сън през нощта.
Лятното безсъние е наистина често срещано явление и се дължи на различни причини. За щастие има начини за борба с него.

Защо се появява?

Повече часове дневна светлина
През лятото има повече часове дневна светлина и слънцето залязва по-късно. Въпреки че това ви позволява да се насладите на повече свободно време на открито, това също може да повлияе на производството на мелатонин. Този хормон се генерира естествено от тялото и е отговорен за предизвикването на сън всяка вечер.

Обикновено производството на мелатонин започва да се увеличава с намаляването на околната светлина, сигнализирайки на тялото, че е време за сън. През лятото това освобождаване се забавя и може да ви създаде проблеми със заспиването.

Високи температури
Идеалната температура на околната среда за сън е около 18-21°C. В много домове обаче е почти невъзможно да се поддържа.
Когато околната среда надвишава 26°C, заспиването и качествената почивка става наистина трудна.

Различни навици и липса на рутина
Обичайно е рутините ви да бъдат нарушени през лятото. През уикенда си лягате и ставате по-късно от обикновено и не следвате фиксирани графици. Тази липса на ред може да означава, че не знаете кога е време за почивка и кога трябва да сте активни.
Освен това сте склонни да подремвате често през лятото. Ако дрямката надхвърли определено време, това може да наруши нощната ви почивка.


Свободно време и ексцесии
Летният период обикновено ви води до определени навици, които вредят на почивката. Ядете по-големи порции, пиете повече алкохол и сте склонни да го правите по-близо до времето за лягане. Дори е обичайно да сте по-активни през последните няколко часа от деня, което затруднява подготовката на тялото за почивка.

Обилните вечери, алкохолът и повишената активност през нощта могат да доведат до проблеми със съня.

Как да се преборим с лятното безсъние
• Проветрете и охладете спалнята си преди сън. Изполвайте чаршафи, изработени от памук или лен.
• Практикувайте физическа активност редовно и избягвайте заседналия начин на живот. Важно е обаче да не го правите в няколко часа преди лягане, тъй като това може да ви активира и да ви попречи да заспите.
• Опитайте се да следвате рутина. Въпреки че се стъмва по-късно, не е задължително да отлагате вечерята или лягането. Дори да сте на почивка, не трябва да променяте прекомерно обичайното си ежедневие.
• Дрямката не трябва да надвишава 30 минути и не трябва да се прави по-късно от 18 часа.
• Трябва да избягвате консумацията на алкохол, тютюн и други стимулиращи вещества няколко часа преди лягане. Трябва също да изберете леки вечери и да си оставите време да ги усвоите преди лягане.
• Опитайте се да бъдете активни през деня и отделете известно време преди да заспите за тихи дейности, които понижават нивото ви на активиране и насърчават сънливостта.
Регулирайте излагането си на светлина през последните часове на деня, за да стимулирате производството на мелатонин. Дръпнете завесите и щорите в осем вечерта, поддържайте слабо осветление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X