Напишете дума/думи за търсене

Няма да се променя заради теб, ще пораствам с теб

Доста разпространено е да се вярва, че изграждането и поддържането на връзка изисква един от партньорите или и двамата да промените или да се откажете от определени неща в живота си.

Че „за да се адаптирате“ към характера на половинката си, трябва да промените някои от личните си аспекти.

Разбира се, че да бъдеш в двойка и да поддържаш стабилна и трайна връзка, понякога изисква да се откажеш от някои неща. Има обаче ограничение. От момента, в който сте принудени да се промените, вие губите нещо от себе си и се отваря дупка.

Ако промените своите ценности, хобита или характера си заради човека до вас, вече няма да бъдете себе си. Ще се превърнете във фалшив и безформен мираж на себе си.

Когато става въпрос за поддържане на връзка, никога не трябва да допускате нарушаването на вашите права и ценности. Те са това, което ви определя. Нито трябва да изисквате партньорът ви да се „промени“ вместо вас или да се приспособява към вашите нужди. Защото това представлява емоционален изнудване.


Вашата връзка не е фиксирана и неизменна единица. Не забравяте за всичко, което ви заобикаля, за вашите паралелни социални взаимоотношения, вашата работа, семейство и лични нужди и т.н.

Като двойка вие сте включени в процес на непрекъсната промяна. Ето защо е необходимо да актуализирате отношенията си в съответствие с новите ситуации и изминалите години. В противен случай може да се окажете изправени пред конфликт.

Един от проблемите, с които трябва да се сблъскате, е необходимостта да хармонизирате собственото си лично израстване с израстването на вас двамата като двойка. В една здрава и щастлива връзка и двете сфери са обединени и взаимосвързани. Вие уважавате, разбирате и оценявате факта, че човекът, когото обичате, има свое лично пространство, за да се развива, израства и да бъде себе си.

Този процес всъщност е любопитен парадокс. Докато полагате усилия всеки ден, за да бъдете единица в хармония, ангажираност и интимност, в действителност вие си позволявате да продължите да бъдете две независими единици, способни да се обогатят във вашата индивидуалност. От своя страна, вие носите тази мъдрост и вътрешно щастие и на двама ви като двойка.

Това означава да пораснеш, а не да се промениш
Важно е да насърчавате индивидуалното израстване на всеки от вас, знаейки, че насърчавате вътрешния баланс, самочувствието и личното удовлетворение.

Следователно е безполезно да насилвате човека, когото обичате, да се промени. Например, ако го помолите да бъде по-малко екстровертен, да не излиза толкова много и да се опитва да прекарва повече време у дома, това, което всъщност ще правите, е да подхранвате разочарованието му и да нарушавате интересите му.

Няма смисъл да го правите нещастен само заради собствения си егоизъм. Не може да насилите промяна в него, за да запълните собствените си празнини или да излекувате раните си. Връзката е свързана с изграждане, израстване и движение напред. Никога не става дума за спиране на някого да бъде себе си.

Да продължиш напред и да намериш себе си
Зрялата любов е в основата на всички здрави взаимоотношения. Това е съзнателна любов, способна да уважава и обича другия такъв, какъвто е, без изобщо да иска да го принуждава да се променя. Със зрялата любов научавате, че личните страхове и несигурност пораждат необходимостта да контролирате друг човек.

Не забравяйте, че хората не са парчета от пъзел със задължението да пасват идеално един на друг. Ъглите на партньора ви не трябва да влизат във вашите и празнотата ви не трябва да бъде запълнена с неговите добродетели.
Трябва да разберете, че всички ние сме несъвършени, търсейки други несъвършени същества, с които да вървим напред и да растем ден след ден. Този прекрасен процес ще продължи цял живот, но междувременно ще се развиваме и индивидуално. Ще станем по-мъдри, като същевременно ще се развиваме като двойка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X