Напишете дума/думи за търсене

Когато носталгията по миналото спъва добруването в настоящето

Филмът „Полунощ в Париж“ на Уди Алън обяснява носталгията като отрицание на настоящето през живота на главния герой. Името на тази заблуда е синдром на Златния век и това е погрешната идея, че определен период от време е по-добър от този, в който живеем.

Тази грешка на нашето романтично въображение има тенденция да се проявява при хора, които трудно се сблъскват с настоящето.

"Носталгията е романтичен начин да бъдеш тъжен."
-Марио Кинтана-

Синдромът на Златния век
Смекчена версия на този феномен се случва в нашите меланхолични мисли, свързани с това, че дадено време в миналото е било по-добро от това, в което живеем сега. Всичко се върти около онзи период - нашите хобита, нашите мании, поведението ни, опитвайки се да го възстановим.

Този синдром непоправимо ще ни накара да живеем привързани към миналото и в резултат на това никога няма да бъдем доволни от това, което имаме в настоящето.

Има и такава тенденция в романтичните отношения. Това се случва, когато мислим, че една връзка, която сме имали в миналото, не може да бъде „победена” и че ако имаме друга в бъдеще, тя ще бъде по-незадоволителна от фаворитката ни от миналото. Мисленето по този начин неизбежно ще ни накара да търсим това, което вече сме имали с напълно различен човек, което ще ни накара да правим сравнения, а не да ценим това, което наистина имаме тук и сега.

„Дори миналото може да се промени. Историците никога не спират да ни показват това."
-Жан Пол Сартр-

Носталгията като отричане на настоящето
Носталгията се дефинира като страдание от мисълта за нещо, което човек е имал или преживял и което вече не съществува или което се е променило. Когато изпитаме носталгия, си спомняме минало, отразено в комбинация от много различни спомени, всички интегрирани заедно в процес, чрез който негативните преживявания са филтрирани.

Неврологът и психиатър Алън Р. Хирш посочва, че носталгията насърчава склонността по-лесно да забравяме негативните мисли, оставяйки ни само с положителните аспекти на спомените си. Ето защо си спомняме всички хубави преживявания от нашето детство, приятелите си, училищните ваканции, нашите играчки и забравяме времената, които не са били толкова хубави, напрежението, наказанията, скучното време в учебните часове.

Така че паметта е отговорна да ни каже кои сме, без да губим смисъл чрез това кои сме били. Разбирането на тази еволюция е именно това, което трябва да ни накара да се върнем към миналото, без да оставаме в капан в него.

Няма по-лоша носталгия от копнежа по това, което никога не е съществувало.
- неизвестен автор- 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X