Напишете дума/думи за търсене

Непреводимите емоции - чувства, които са трудни за обяснение

Всички изпитваме чувства, които са изключително трудни за обяснение с думи. Това се случва, защото или нямаме способност да ги изразим, или защото в нашия език няма термини, с които да го направим. Тези чувства се наричат непреводими емоции.
Пример за това може да бъде 3-4-годишно дете, което се разочарова от нещо, избухва в сълзи и изпада в гняв, защото все още няма адекватна емоционална интелигентност. То чувства много неща едновременно, но не знае как да изкаже на глас какво му се случва.

Друг феномен се случва по отношение на непреводимите емоции, когато в нашия език няма термини, които да тълкуват и предават определени психофизични преживявания. Всъщност в тези случаи просто няма дума в речника, която да опише как се чувстваме.

Развиването на добър емоционален речник ни позволява да изразим много от чувствата си с думи.

Може да отнеме повече от десетилетие, за да се развие адекватно емоционално осъзнаване. Това е способността да разпознаваме собствените си емоции и тези на другите.

Когато може да маркирате това, което чувствате, вие развивате далеч по-добро разбиране за това, което се случва с вас.
Наличието на поредица от думи, които вече описват различни състояния на ума, ви дава облекчение и улеснява саморегулирането.


Въпреки това има моменти, когато изпитвате странни чувства, които не може да изразите. Не може да намерите съществително, към което да се върнете, като страх или тъга, което ви кара да се чувствате разочаровани. Затова психолозите наричат непреводими емоции онези вътрешни състояния, които не могат да бъдат изразени с думи.

Емоциите отвъд езика

Една от най-важните задачи на всеки родител и възпитател е да развива езиковите умения на децата по емоционални въпроси. Разбирането на думи като страх, радост, гняв или отвращение позволява на малките да разберат как се чувстват в определени моменти.

Интересното е обаче, че не всички емоционални състояния присъстват във всеки език. Например на японски емоционалните
състояния са описани по доста фин, но необикновен начин. Японците имат думи, които описват емоции, които всички сме изпитвали много пъти, но не може да изясним, защото не съществуват в нашия език.

Например natsukashii е дума, която означава едновременно чувство на носталгия, радост и тъга за преживяване, което е преживяно интензивно в миналото и което никога няма да се повтори.


В търсене на интеркултурна лексикография

Харвардският университет публикува преди няколко години изследване, свързано с непреводими емоции. Учените от учебното заведение бяха открили огромно разнообразие в междукултурната лексикография.

Например при инуитите намираме красивата дума iktsuarpok, която описва очакването, което човек изпитва, когато чака някой скъп. Всички сме усещали това емоционално преживяване, но не всеки от нас може да го изрази с една дума, защото не съществува в нашите речници.

Или пък да говорите с приятел и да се опитвате да му обясните, че чувствате смесица от носталгия и тъга по нещо, което в действителност никога не се е случвало. Ако обаче говорехте португалски, щяхте да знаете думата за това – saudade.

Въпреки че често се справяме с емоции, които не могат да бъдат преведени, обикновено успяваме да ги предадем на околните по различни начини. Това е положително, защото преди всичко най-важното е да общуваме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X