Напишете дума/думи за търсене

Бремето да бъдеш силният в семейството

Във всяко семейство има човек, който в крайна сметка поема ролята на силния, коравия и постоянния и неуморим доставчик. Тази роля обаче има последствия, вероятно повече, отколкото си мислите.

Има няколко причини някой да стане най-силният в семейството. Понякога е така, защото е добър в решаването на проблеми или защото има силно чувство за солидарност. В други случаи това може да е, защото е по-възрастен или има повече свободно време. Каквато и да е причината, се предполага, че тежестта на всяка криза и най-сложните трудности могат да бъдат наложени върху него.

В някои случаи силният в семейството е напълно щастлив да поеме тази роля. В други случаи обаче той не е в състояние да го направи. Независимо от това, от него все още се очаква да продължава да играе тази роля, дори когато това му коства много. Тогава въпросът става проблематичен.

„Никога не се чувствайте зле, ако вземете решение за собствения си живот, което разстройва другите хора. Вие не сте отговорни за тяхното щастие. Вие сте отговорни за собственото си щастие.
-Исая Ханкел-

Да бъдеш силният в семейството
Да бъдат силните в семейството, обикновено е роля, която се възлага без предварително споразумение. Това е така, защото обикновено има определени хора в семейството, които са по-склонни да разрешават проблемни ситуации и са ефективни в това. Предвид този факт, околните започват да им делегират справянето с кризи.

Това не е непременно нещо лошо. В крайна сметка някои индивиди имат по-голяма способност да преодоляват трудностите. Въпреки това става проблематично, когато на някого се възложи тази фиксирана роля и той се превърне в хранилище на всякакви проблеми, големи и малки, в рамките на семейството.

Става още по-сложно, когато членовете на семейството изискват от него да поеме тази роля, което го кара да се чувства виновен, ако се съпротивлява или отказва да го направи. Тези членове на семейството често се държат доста детински и са напълно щастливи да предадат част от своята независимост на силния, защото им е удобно. Следователно, нещата обикновено се получават много добре за тях, но не и за човека, който трябва да бъде силният.

Ако те не се грижат за него, никой не се грижи за него
Човекът, който поема ролята на силния в семейството, също може да допринесе за проблема с отношението си към натовареност с отговорности. Обичайно е да прибягва до отношението „Ако аз не се погрижа за това, никой няма да го направи“, което обикновено е вярно. Това е така, защото след като ситуацията е стигнала до този вид динамика, ако силният не поеме юздите, никой няма да го направи. Наистина, ако не го направи, всичко ще се обърка.

В тези видове поведение има елементи на манипулация. На практика силният в крайна сметка се превръща (често несъзнателно) в инструмент за мнозинството. Следователно, образува се порочен кръг. Динамиката се променя само когато схемата е нарушена. Това обикновено се случва само ако силният не издържа повече.

Разбиване на схемата
Възможно е в даден момент от живота на силния в семейството желанията и чувствата му да са били пренебрегнати, така че сега те се правят видими, като правят много за другите. Осигурява му място в семейството.

В действителност никой човек в семейството не трябва да бъде силният, но този, който се нагърби с тази задача, често остава в тази позиция поради чувство за вина.

Всички трябва да може да пътуваме по нашите собствени пътища. Все пак ние сме възрастни и всички трябва да сме отговорни за себе си. Естествено, добре е понякога да получавате помощ, но тя трябва да е само временна и свързана с конкретния проблем. Никога не е добра идея другите да поемат нашите проблеми, а ние да не поемаме отговорност за последствията от действията си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X