Напишете дума/думи за търсене

Всичко за алкалната вода и нейните ефекти

В момента е на мода консумацията на алкална вода. Приписват й се различни свойства и големи ползи за здравето. Твърди се, че е антиоксидант, че може да намали преждевременното стареене, да предотврати инфекции, да помогне за отслабване и дори да се бори с рака.
Но кое е вярното от всички тези твърдения?

Какво е алкална вода?
В зависимост от нивото на pH (потенциала на водорода), дадено вещество или разтвор ще се считат за по-киселинни или по-алкални. Скалата, използвана в това отношение, варира от 0 до 14, където 0 би била най-високата степен на киселинност, а 14 най-високата алкалност.

Нивото на рН на водата, която обикновено консумираме, обикновено е около 7. Поради това се счита, че водата има неутрално рН. Тази мярка може да варира в известна степен в зависимост от наличието на минерали и други вещества, използвани или прилагани за нейното третиране, според различните цели.

Алкалната вода се определя като вода с по-високо pH. Може да идва от извори или може да е умишлено модифицирана, за да повиши нивото на pH.

В зависимост от производителя и веществата, използвани при обработката, това ниво може да варира от 7,1 до 8 и нагоре. При някои марки, както и при натуралните стига до 9,5.
Изследователите твърдят, че водата на Ниагарския водопад е алкална.

Което означава, че в природата може да се намери и естествена алкална вода. Това се случва, когато изворите преминават през
скали, събирайки минерали, което променя рН-то им.
Повечето хора обаче консумират алкална вода, която или са купили вече бутилирана, или са обработили у дома с помощта на устройство. И в двата случая е претърпяла процеса, известен като електролиза.

За целта се използва йонизатор, който повишава pH на водата. Твърди се, че това разделя алкалните и киселинните молекули. След това тези от втория вид се изхвърлят.

Тъй като pH само по себе си не се счита за достатъчно, се добавят алкални минерали и окислително-редукционният потенциал, който е свързан с про- или антиоксидантния капацитет на водата.


Как да направим алкална вода у дома
• Варете водата поне 5 минути, което ще доведе до повишаване на рН 8,4. Алкалността се запазва дори при охлаждане.
• Прехвърлете от един съд в друг, оставяйки да падне от определена височина, правейки мехурчета. Ако това се повтори няколко пъти (до 8 или повече), алкалността може да се увеличи с няколко десети.
• Добавете сода за хляб (половин чаена лъжичка на литър); това ще доведе до pH между 7,5 и 7,9.

Възможни ползи от алкалната вода
Въпреки че има въпроси, несъответствия и противоречия в това отношение, се смята, че има много ползи от алкалната вода за човешкото тяло.

Сбогом на умората
Водата хидратира, но трябва да помним, че хидратацията е свързана и с попълването на електролитите. Като съдържат повече минерали, някои алкални води могат да помогнат за по-доброто изпълнение на тази функция, като също така намаляват умората.

Антиоксидантни свойства
Въпреки че няма научни доказателства, които да подкрепят това твърдение, се смята, че поради своите антиоксидантни свойства може да помогне за намаляване на ефекта на свободните радикали, борейки се с преждевременното стареене.

Грижа за кожата
Допринася за грижата за кожата, като я поддържа хидратирана и с добра еластичност и подобрява цялостния й вид.

Депуративна
С нея елиминирате токсините и различни отпадъчни вещества чрез урината по по-ефективен начин, което би помогнало за поддържането на здравето на органите.


Отслабване чрез пиене на алкална вода
Смята се, че умерената консумация на алкална вода може да помогне за здравословно отслабване, като допринася за подобряване на проблеми като задържане на течности.

Борба с рака
Като цяло киселинността на тялото е свързана с появата на различни заболявания, включително развитието на неоплазми. Затова се смята, че ракът може да бъде предотвратен с алкална вода. Данните по този въпрос обаче не са категорични.

Намаляване на инфекциите
Киселинното рН е свързано с тенденция към заразяване с вагинални и уринарни инфекции. Въпреки това, ако тази киселинност се намали или ако алкалността се повиши, склонността или чувствителността към атака от патогенни микроорганизми - вируси и бактерии, трябва да намалее.

Действа ли наистина алкалната вода?
• Стомашен рефлукс: Естествено газираната алкална вода от артезиански кладенец с pH 8,8 може да дезактивира пепсина, който е основната причина за рефлукса.
• Запек: Резултатите от изследване, проведено в Япония през 2018 г., показват, че електролизираната алкална вода може да подобри потока и честотата на изхвърляне на изпражненията.
• Вискозитет на кръвта: Открита е значителна разлика във вискозитета на кръвта при консумация на вода с по-високо рН след напрегната тренировка.
• Затлъстяване: В лабораторно изследване, проведено върху плъхове с индуцирано затлъстяване, се наблюдава положителен ефект, подобряване на затлъстяването, наддаването на тегло и натрупването на мазнини в епидидима и черния дроб.
• Нарушения след менопауза: По-нисък метаболитен риск, както и подобряване на качеството на съня и мускулната сила при жени в постменопауза след консумация на алкална вода.
Въпреки тези резултати обаче се счита, че за да се стигне до обобщено заключение, са необходими повече изследвания, тъй като тези данни принадлежат на малки проучвания, някои проведени инвитро или с животни.

Странични ефекти и противопоказания
Понастоящем няма доклади за случаи или доказателства, показващи нежелани странични ефекти. Следователно, стига да се третира правилно, алкалната вода е безопасна за здравето. Няма и ограничения по отношение на количеството, което може да се консумира.

Трябва обаче да се вземат предпазни мерки по отношение на качеството на оригиналния източник по отношение на замърсители (особено химикали) и добавяне на минерали. В тази връзка проучванията споменават възможните рискове от консумацията на вода, бедна на минерали, особено на калций и магнезий.

Качество на живот и качество на водата
Въпросът за алкалната вода не е свързан с нейната безопасност, но твърденията за нейните ползи за здравето често може да изглеждат преувеличени.

В този смисъл трябва да предупреждаваме за рисковете, които могат да възникнат, ако се пренебрегнат медицински лечения, мислейки, че само тази вода може да извърши чудото да лекува болести.

Затова консумацията й трябва да е част от здравословен начин на живот, включително здравословна диета, редовни упражнения и избягване на консумация на цигари, както и прекомерен алкохол.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X