Напишете дума/думи за търсене

Перспективицид - бъдете нащрек с тази манипулативна техника

Манипулацията възниква, когато един човек се стреми да обуслови поведението на друг, без жертвата да го осъзнава. Манипулаторът прави това, като използва различни стратегии. Той просто вижда другите като обекти, които може да размества с два хода на дъската.
Когато манипулацията е крайна се нарича перспективицид (perspectiveicide). Техника, чрез която един човек подлага друг на тотално господство.

Какво точно представлява тази техника за умствена манипулация?
Перспективицид е неологизъм, който се използва за обозначаване на промиването на мозъци, на което са били подложени затворниците. Освен това се използва за обяснение на психологическите механизми, чрез които много хора се оказват в капана на секти.

Основната последица от тази манипулативна техника е, че жертвата губи своята перспектива. Всъщност тя се чувства недостойна или лишена от право да има собствено мнение. Следователно, тези индивиди са склонни да забравят собствените си вярвания.

В крайна сметка приемат идеите, целите или задачите на човека, който се опитва да ги доминира. Те се отказват от техните желания и нужди и в даден момент губят собствената си идентичност и чувство за себе си.

Как работи?
Перспективицидът включва насилствена връзка, характеризираща се с контрол, господство и манипулация от един човек над друг или група. С течение на времето жертвата променя начина си на мислене и действие. Това се дължи на доминирането и влиянието на манипулатора.
Той напълно определя света на жертвата, като й казва как трябва да мисли, действа и диктува условията на отношенията им. Това не е реципрочна връзка, при която и двете страни имат думата. Това е еднопосочна връзка на подчинение, контрол и господство.
Манипулаторът прогресивно „промива мозъка“ на своята жертва, докато тя напълно загуби своята идентичност и направи това, което злосторникът иска от нея.

Манипулираните личности са държани в плен във все по-малка среда, която ги отдалечава от останалия свят. Те не могат да получат никаква подкрепа, помощ или обратна връзка от хората в тяхното обкръжение, защото са все по-изолирани от тях.

Следователно, дори близките им не могат да ги предупредят за опасността, в която се намират. Манипулаторът дори им налага собствените си възгледи и идеи, тъй като той става значителна част от живота на жертвата.

Перспективицидът може да се случи в романтични връзки, приятелства, семейства и секти. Ето някои от стратегиите, които манипулаторът използва:

• Обсесивно контролиране на жертвата
• Определяне на условията и "правилата" на взаимоотношенията
• Решаване как жертвата да прекарва времето си и с кого
• Промяна на самооценката и начина на съществуване на жертвата 

Мислите ли, че може да сте жертва на перспективицид? Ето някои ранни предупредителни сигнали, които може да показват, че сте подложени на това явление от манипулатор:
• Чувствате се все по-несигурен относно решенията си
• Чувствате, че губите ориентирите си
• Вече не се разпознавате
• Чувствате се неспособни да правите неща за себе си
• Започвате да се съмнявате в собствените си мнения и способности

Ако изпитвате някои от тези признаци и смятате, че някой може да ви манипулира, помолете за помощ и стойте далеч от манипулатора, доколкото е възможно. Не е лесно да избягаш от ноктите на такъв злосторник. Въпреки това осъзнаването на случващото се е първата стъпка в правилната посока.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X