Напишете дума/думи за търсене

Теорията за диадично формиране, засягаща двойките

Теорията за диадичното формиране предполага, че двойката се изгражда на етапи. Според този подход, когато тези фази не са изживени напълно, връзката ще приключи рано или късно.
Думата "диада" в теорията за диадичното формиране се отнася до групи от двама души - взаимоотношения между партньори, любовници, близки приятели, братя и сестри и т.н.

Терминът е въведен от немския социолог Георг Зимел, който изучава динамиката на малките групи. Той открива, че групите от двама са различни от групите, съставени от повече хора.
Теорията за диадичното формиране гласи, че всяка романтична връзка трябва да премине през пет фази.

Първа фаза: Възприятие за сходство и привличане
Този етап обяснява тенденцията хората да търсят други като тях и да се концентрират върху съвпадащи характеристики.
Според теорията за диадичното формиране, когато хората открият прилики, възниква привличане. Впоследствие това ги кара да търсят все повече прилики.

Съвместимите черти обаче са противоположни. Например някой, който обича да говори, си пасва добре с някого, който обича да слуша.

Втора фаза: Страст
След първата фаза участниците в една двойка може да почувстват, че си приличат по много начини и че се разбират и допълват. Това води до ентусиазъм и малко по малко до страст.
Този етап е свързан с еротиката и сексуалността. Хормоните и на двамата партньори полудяват. Освен това чувствата са интензивни и има силна идеализация. За съжаление, този етап не трае много дълго.


Трета фаза: Спокойно влюбване
Постепенно и двамата партньори започват да откриват, че раят е преходен и че другият не е толкова перфектен, колкото някога е бил за тях. Това води до етапа на спокойна любов.
По време на този етап и двамата партньори възприемат собствените си ограничения, както и тези на половинката си. Това означава, че идеализираният образ, който са имали един за друг, започва да отстъпва място на по-реалистична перспектива.

Да, вашият партньор има много недостатъци и да, понякога те могат да ви дразнят. Въпреки това, когато една връзка има добра основа, любовта и страстта продължават да бъдат силни. В противен случай чувствата ще загубят интензивност.

Четвърта фаза: Въвеждане на съзнанието
Някои определят този етап като преминаване от „Обичам те“ към „Искам да те обичам“. С други думи, преминаване от страст към чувство и след това към съзнателно решение. Най-важният фактор тук е разумът и волята.

Това е, когато и двамата партньори разбират, че не са перфектни, но все пак искат да останат заедно.
Теорията за диадичното формиране гласи, че по време на този етап нашите хормони вече не вземат нашите решения вместо нас.

Пета фаза: Ангажимент
Петият и последен етап съответства на формализирането на отношенията за установяване на взаимен ангажимент. Още повече, че това е моментът, в който двамата партньори правят дългосрочни планове заедно. Освен това те се отказват да живеят като отделни индивиди и дават на партньора си постоянно място в живота си.

Диадата е напълно оформена на този етап. Това е система със собствена структура, динамика, норми, рутина, мечти и граници.
Теорията за диадичното формиране гласи, че връзките оцеляват само ако са преминали през всички етапи. Например, ако преминете от страстно увлечение към обвързване, връзката ви вероятно няма да успее.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X