Напишете дума/думи за търсене

Коригирайте тъмните петна с грим, като използвате тези съвети

Гримът може не само да ви помогне да подчертаете определени части от лицето си, но също така е идеален за маскиране и покриване на малки несъвършенства като тъмни петна.
Никой не е перфектен. Не бива да спирате да се радвате на живота само защото нямате бадемовидни очи, дълги мигли или обемни устни. Понякога обаче може да използвате някои трикове за грим, за да коригирате тъмните петна по лицето си.

Видове тъмни петна

Слънчеви петна
Слънчевите петна са най-често срещаният тип тъмни петна. Малки по размер и цвят, те са с плътен кафяв цвят. Излагането на слънчева светлина е най-честата причина за тези тъмни петна. Те обаче лесно се отстраняват с лазерни процедури.

Хиперпигментация
Тя е по-често срещана върху лицата на жените. Ежедневното използване на слънцезащитен крем обаче ще помогне да се предотврати развитието на тези петна.

Хиперпигментацията се причинява от хормонални промени като менопауза, бременност, аномалии на щитовидната жлеза или прием на противозачатъчни хапчета. Появява се на горната устна, бузите, челото или брадичката. По-трудно е да се премахне, но има подходящи лечения като медицински пилинг и депигментиращи кремове.

Ако причината са хормонални промени, дължащи се на контрол на раждаемостта, хиперпигментацията трябва да изчезне веднага щом спрете да приемате контрацептиви. Като цяло 90% от жените страдат от хиперпигментация. При мъжете обаче тя се появява най-вече поради употребата на антибиотици. Поради тази причина, когато приемате определени лекарства, винаги е важно да използвате подходяща слънцезащита.

Други видове петна

• Метаболитни или хранителни фактори, причинени от липсата на
витамин С, В или цинк.
• Възпалителна пигментация, причинена от слънчево изгаряне на белега от хирургическа операция.
• Белите петна често се появяват по ръцете и краката и са причинени от увреждане от слънцето. Освен това, с остаряването на кожата, тя не произвежда меланин, така че остава белезникав цвят. Тези петна могат да бъдат свързани и с чернодробни или ендокринологични нарушения.

Защо се появяват тъмни петна?
Тези петна обикновено се появяват при излагане на ултравиолетови лъчи след години на контакт със слънцето, това е известно като „фотостареене“. Някои показателни симптоми на фотостареене включват дехидратация, пилинг и изтъняване на кожата, както и липса на еластичност в кожата, което води до бръчки и домашни дефекти.

Причините за стареенето на кожата се дължат на вътрешни фактори като метаболитно увреждане и генетика. Както и на външни фактори като слънчева радиация, замърсяване, замърсяване на околната среда, хранителни навици, консумация на алкохол, тютюн или стрес.


Как да използваме грима за коригиране на тъмните петна

1. Ключът е в основата
Подходящата основа ще изравни кожата ви и ще намали появата на тъмни петна. За да не се напука, намачка, отдели, прилепне към сухи петна или да се стопи основата, трябва да вземете предвид типа на кожата си.

Мазната кожа ще се възползва от лека течност, нанесена с навлажнена гъба. Ако кожата ви е много мазна, може да помислите дали да не използвате матираща основа.

От друга страна, сухата кожа ще се възползва значително от хидратираща, подхранваща течност или крем фон дьо тен. Най-добрият начин да го нанесете е с ръце или четка, като го смесвате изцяло.

Не забравяйте врата и ушите си.

За нормална кожа най-добрият вариант е овлажняваща течност или пудра на основата, която не изсушава кожата (не използвайте матираща пудра).

Ако вече имате зряла кожа, най-добре е да използвате кремообразна формула против стареене или течна основа с тонизиращ ефект.

2. Коректор за коригиране на дефекти
За всеки от тези видове петна различни коректори помагат да се прикрият. Уверете се, че винаги използвате правилния подтон за вашата кожа (хладен, неутрален или топъл), точно както бихте използвали за вашия фон дьо тен.

• Нанесете светъл коректор, за да скриете тъмни петна, тъмни кръгове и пъпки. Може също така да приложите по-светъл нюанс върху потънали области на лицето поради възраст или стрес.
• По-тъмните нюанси на коректора могат да подобрят външния вид на по-нежелани функции като двойна брадичка или по-широки страни на носа. Може да използвате по-тъмен коректор за контур, ако решите.
• Зеленият коректор ще скрие зачервяванията и вените, но не забравяйте да нанесете нормален нюанс отгоре. Зеленото ще заличи зачервяването, но не искате да оставате със зелени петна.

3. „Играйте” с очите си, за да коригирате дефектите
Комбинирайте тоновете, които най-добре отговарят на вашите нужди и отидете на дълбок и сияен външен вид.
• Сенки за очи: Светлите и ярки нюанси правят очите ви по-изпъкнали, докато тъмните тонове придават на очите ви драматизъм и дълбочина, но могат да ги направят да изглеждат по-малки.
• Спирала: Има спирали, които удължават, придават обем и уплътняват миглите, както и ги навиват.
• Очна линия: От съществено значение за промяна на формата на очите или за открояване на очите ви. Ако използвате молив, вашият външен вид ще бъде по-естествен. Може да използвате течна очна линия, ако искате по-графичен или изтънчен външен вид.

И накрая, може да комбинирате тези съвети за коригиране на тъмните петна с посещение при вашия дерматолог или козметик. Те ще могат да ви предоставят лечения или режими за грижа за кожата и продукти, които ще помогнат за намаляване на тъмните петна, така че да не се налага да ги прикривате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X