Напишете дума/думи за търсене

Режим Гоблин: оксфордската дума за 2022 г.

Как се чувствате напоследък? Открили ли сте, че се люшкате между чувство на неудовлетвореност към изтощение? Имате ли понякога почти неудържимо желание да крещите, да бягате от всичко и да нарушавате правилата? Ако това описва как се чувствате в момента, тогава знайте, че не сте единствените.

Всеки декември Оксфордският английски речник обявява най-популярната дума на годината. Тя обикновено се свързва с новите тенденции в днешното общество. През 2022 г. тази институция позволи на широката общественост да избере термина.

Терминът гоблински режим (Goblin Mode) е избран от 93 процента от гласувалите. Това предизвика у мнозина чувство на изненада и дори недоумение. Защо е избран този термин? Какво е толкова специално в него? В интерес на истината това дори не е нов термин. За първи път се появи в Twitter през 2009 г. Въпреки това през 2022 г., когато излязохме от пандемията, се наложи в колективното несъзнавано.

Ще обясним какво означава. Може дори да откриете, че ви идентифицира точно сега.

Goblin Mode: термин, който описва как се чувствате
Без съмнение пандемията промени живота на всички. През тези две години, в които всички бяхме затворени, открихте ли, че едва поглеждате в огледалото, за да забележите как изглеждате? Ако е така, това как да не е повлияло на психичното ви здраве.

Режимът Гоблин описва сложно състояние на ума. Той съчетава изтощение с чувство на мъка и самоугаждане, заедно с желанието да се избяга от всичко. Все едно сте станали наистина гоблин. Проявявате хедонистично поведение, но в същото време не може да избягате от чувствата на стрес, претоварване и униние.

Ако погледнете видеоклиповете в TikTok, маркирани с този термин, ще намерите наистина графично описание на гоблин режима. Ще видите много млади хора да танцуват, сякаш никой не ги гледа. Освен това не липсват хора, които едва искат да станат от леглото или седят в странни пози. Има и много индивиди, които ядат нездравословна храна, сякаш няма да настъпи утрешният ден.

Зад този термин обаче се крие тъмен и опасен елемент, свързан с психичното здраве. Този гоблин невинаги е мил или забавен и ако му позволите да ви отвлече, ще видите колко злонамерен може да бъде той.

Докато леприконите носят магия, добри поличби и радост, гоблините са грозни и гротескни духове, които често са палави и понякога злонамерени.

Като гоблини, ние искаме да се освободим от социалните норми
Оксфордският речник на английския език дефинира термина гоблин режим като „тип поведение, което е безапелационно самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания“. Това определение описва реалност, която много хора преживяват в момента в резултат на всичко, което се случи през последните години.

Пандемия, несигурност, икономически и морални кризи... Има присъща умора на голяма част от населението. Това е видът, който идва от чувството на неудовлетвореност от невъзможността да постигнем основните си цели. Това също включва вид възприятие, свързано с изкуственост, която идва от социалните медии.

Дълго време бяхме закотвени към невъзможни канони за красота и противоречиви идеи за успеха. Годините на пандемията обаче ни накараха да преформулираме представата си за условията, които до неотдавна ни поробваха. Всъщност режимът на гоблините ни приканва да отхвърлим фалшивия и неустойчив начин на живот и да изберем по-здравословните.

По-малко приятелската страна
От друга страна, има индивиди, при които гоблин режимът се проявява като вид пренебрежение. Това означава, че начинът, по който поемат контрола върху живота си, се основава на апатия и летаргия. Това е състояние, в което изглежда, че нищо няма значение и постепенно хората се насочват към тревожност или депресия. Експертите предупреждават, че този вид гоблински режим отразява психическото състояние на част от населението.

Не може да се пренебрегне фактът, че психологическите проблеми в резултат на пандемията са се влошили. Това може да накара нашите вътрешни гоблини да станат, без да го осъзнаваме, злонамерени.

Ето как обикновено се проявява вътрешният гоблин:
• Убеждава ви, че е по-добре да останете в леглото, като избягвате социалните връзки.
• Казва ви да си лягате и да ставате с едни и същи дрехи. Постепенно ви кара да губите желание дори да се притеснявате от външния си вид.
• Той ви казва да спрете да се грижите за диетата си и вместо това да ядете първото нещо, което намерите в хладилника. Ако е нездравословна храна, още по-добре.
• Убеждава ви, че много от целите, които преди сте си поставили, вече не са важни. Затова се оставяте да бъдете увлечени от апатия и раздразнително настроение, от протестиращия гоблин, на когото просто не му пука.

„Днес научих нова фраза: ставам гоблин. Възнамерявам да го използвам при всяка възможност.”
Стивън Кинг в Twitter на 6 декември 2022 г.


Понякога сме принудени да се трансформираме и да придобиваме нови навици в стресови ситуации. Режимът на гоблините предлага да намалим очакванията си и идеализираното си аз.

Прегърнете гоблина си по здравословен начин и той ще бъде приятел
Живеем в това, което мнозина определят като пермакриза. С други думи, ние сме хванати в капан в слой, в който една криза се прилепва към следващата и т.н. Много от нас са избрали да активират гоблинския режим като вид механизъм за справяне в този сложен контекст. Въпреки това, когато става въпрос за прегръщане на вашия вътрешен гоблин, трябва да се опитате да го направите по възможно най-здравословния начин.

Не ставайте пленник на пренебрежението, отлагането и апатията. Само ще превърне всичко в ръжда и ще затвори прозорците ви към света. По-добре е да придобиете пакостната страна на гоблина и повече да не следвате очакванията на другите. Бъдете малко непослушни и кажете „не” на идеализацията, на необходимостта винаги да показвате най-добрата си версия чрез сложни филтри.

Изберете автентичността да се показвате такива, каквито сте в действителност. Приемете реалността без нужда от подсладители. Вече сте преминали през достатъчно и не е нужно да продължавате в режим Дисниленд. Режимът гоблин може да бъде много по-подходящ, стига да го използвате добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X