Напишете дума/думи за търсене

10 фактора, които влияят на съня на кучето

Както при хората, сънят на кучето е много важен. Получаването на подходяща почивка е жизненоважно за неговото здраве и цялостната функция на тялото. Ако не почива качествено, тогава могат да възникнат поведенчески проблеми или заболявания.

Кучето прекарва около 50% от деня будно и 50% в сън, което се равнява на приблизително 10 до 12 часа сън. Това обаче може да бъде повлияно от различни фактори. Ето 10 от тях.

Възрастта - основният фактор, влияещ върху съня на кучето
Първият от факторите и един от най-важните е възрастта. Както при нас, часовете за сън варират в зависимост от това дали имаме работа с кученца, възрастни или по-стари кучета.
• Кученца: Те се нуждаят от повече почивка от възрастните. Те спят между 18 и 20 часа. Обикновено прекарват повече време в сън през деня, отколкото през нощта. През първите дни от живота си, в техния неонатален период, те почиват групирани заедно, за да си помагат взаимно да се стоплят, тъй като все още нямат свой собствен капацитет за терморегулация.
• Възрастни кучета: Те имат средно време за сън от 12 часа, като стойностите варират от 8 до 14 часа. Освен това те обикновено спят между 60 и 80% от нощта и 3 до 28% от деня.
• Стари кучета: В случай на по-възрастни кучета нормалните часове сън се увеличават, защото функционирането на тялото се променя и те се уморяват повече от нормалните си дейности. Те спят по начина, когато са били малки, между 18 и 20 часа. Това време се обхваща в по-кратки периоди, но по-често от предишни години, както през деня, така и през нощта.

Порода
Породата или размерът на кучето също оказват влияние върху времето за сън. Обикновено по-големите кучета спят повече от по-малките.

Активност
Куче, което се занимава с постоянна и интензивна физическа активност, се нуждае от повече почивка, за да възстанови енергията си. От друга страна, по-малко активно куче или такова, което не спортува достатъчно, може да има затруднения със заспиването или да има некачествен сън.


Физиология
Друг фактор, който влияе върху съня на кучето, е физиологичното му състояние. Ако животното страда от някаква патология, има наднормено тегло или има респираторни недостатъци, часовете за сън се променят. Проучване, публикувано в списание VetRecord през 2021 г., показва, че брахицефалните кучета имат повече нарушения на съня, което може да има неблагоприятно въздействие върху общото благосъстояние на домашния любимец.

Адекватният сън носи ползи за общото здраве на тялото, както и зареждане с енергия, укрепване на защитната система и подобряване на поведението и когнитивния капацитет.

Промени в рутината
Кучетата са емоционални животни и се влияят от промяната. Така че, ако промените нещо в дома си или има ново попълнение в семейството, тогава кучето ви може да страда от някои проблеми с адаптацията и рутините му за почивка се променят. В тези ситуации е нормално вашият домашен любимец да спи повече или по-малко, докато свикне с новата ситуация.

Околна среда
По същия начин зоната, предназначена за сън на вашия домашен любимец, е жизненоважна и факторите, които влияят върху нея, са дали е тиха и удобна и дали е вътре в къщата или навън в двора. Като цяло кучетата, които живеят в градини, имат по-висока активност през нощта, което води до по-лош нощен сън.

Шум
Шумовете могат да накарат кучетата да изпитват страх и безпокойство. Те могат да променят моделите на сън-събуждане на кучето. В изследване, публикувано в списанието Behavioural Processes през 2022 г., е споменато, че дневният сън на кучето се влияе от елементи като шум.

Температура
Това е друга характеристика на околната среда, която променя поведението на кучетата по отношение на времето им за сън. През горещите сезони има увеличение на дневната светлина, което води до по-малко часове нощен сън.

Настроения
Различните настроения на домашния любимец пречат на поведението му. Отегчените или депресирани кучета – при липса на ежедневни дейности за стимулиране – могат да увеличат часовете си за сън. Обратното се случва с домашни любимци, които получават повече внимание, или такива, които са по-ентусиазирани в ежедневието си. Тези се уморяват повече и спят повече, защото имат нужда да възстановят изразходваната енергия.

Диета
Диетата с ниско ниво на хранене не осигурява необходимите изисквания за правилното функциониране на тялото и води до мързеливо състояние на кучето, с по-дълго дневно време за сън.
Правилният сън означава по-добро благосъстояние благодарение на множеството ползи за здравето, които носи.

Препоръчваме ви да обърнете внимание на навиците на съня на вашия домашен любимец. Ако забележите необичайна ситуация, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар. Освен това потърсете начини да подобрите съня на вашето куче с удобна и тиха зона.

Най-умните породи кучета в света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X