Напишете дума/думи за търсене

Детоксикиращият сън: какви са ползите от него?

По време на сън мозъкът задейства серия от механизми за регенериране на тялото?

Хората често не са наясно какво въздействие има добрият сън върху тяхното физическо и психическо здраве. Въпреки това, практиката на детокс, или възстановяващ сън, напоследък стана доста популярна.

През последните години употребата на думата „детокс“ стана изключително популярна, когато говорим за продукти, които пречистват тялото. Това са вещества, които насърчават елиминирането на токсините, открити в организма, като по този начин подобряват здравето. Те могат да варират от специални сокове до по-сложни лечения с различни видове съставки.

Следвайки същата линия, детоксикиращият сън е практика със здравословни свойства за тялото и ума.

Нарушения на съня - световна епидемия
Сънят е част от естествения цикъл на всички човешки същества и играе основна роля за нашето психическо и физическо здраве. В съвременното общество обаче все повече и повече хора срещат трудности за пълноценна почивка.
Затрудненията със съня са свързани с повишен риск от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания и когнитивен спад.
Освен това нарушенията на съня са в пряка комуникация с работата и пътнотранспортните произшествия.

Ползи от детокс съня
Вече стана ясно как липсата на сън има отрицателни ефекти върху физическите и психологически функции. Поради тази причина развиването на добри навици за почивка генерира положителни промени и в двете области.

Ефекти върху физическото здраве
Докато спите, тялото ви активира набор от процеси, които възстановяват и балансират телесните ви функции. По този начин достатъчно почивка ви гарантира по-добро физическо състояние и по-дълъг живот. Някои от ползите са:

• По-нисък риск от инфекции. Вашата имунна система зависи от
качеството на вашия сън, за да върши своята работа. Следователно, добрият сън укрепва защитните сили и намалява шансовете ви да страдате от инфекции от вируси, бактерии или гъбички.
• Клетъчна регенерация. Хормонът на растежа се освобождава по време на сън. Това насърчава регенерацията на клетки и тъкани. Освен това увеличава мускулната маса и подпомага здравословното развитие на децата и юношите.
• По-нисък риск от затлъстяване. Лошият сън дисбалансира нивата на грелин и лептин. Тези хормони са отговорни за чувството за глад и ситост. Всъщност, когато не спите добре, се чувствате по-гладни и по-малко сити, когато ядете, следователно сте склонни да консумирате повече храна.
• Сърдечносъдово здраве. Докато си почивате, кръвоносните съдове и сърцето ви се регенерират. Следователно, сънят помага за подобряване на вашето сърдечносъдово здраве.
• Подмладява кожата. Почивката насърчава производството на колаген. Това е протеин, който допринася за еластичността на кожата. От своя страна, сънят улеснява регенерацията на кожните клетки.


Ефекти върху психичното здраве
Психологическите процеси също се възползват от детокс съня. Мозъкът и невроните са органи и тъкани като другите, така че трябва да се регенерират. Сред положителните ефекти на съня върху психичното здраве са следните:
• Насърчава емоционалната обработка. Сънят благоприятства формирането на емоционална памет. В същото време подобрява емоционалните реакции, тъй като ги прави по-адаптивни.
• Предотвратява невропсихични разстройства. Добрата хигиена на сън намалява вероятността от невропсихиатрични състояния. Ако се прилага заедно с балансирана диета и редовни упражнения, сънят се превръща в защитен фактор срещу тези заболявания.
• Подобрява ученето. Докато спите, мозъкът създава нови невронни връзки, които увеличават способността ви да учите и запомняте информация.
• Позволява ви да избирате мъдро. Друго предимство, свързано с добрия нощен сън, е способността ви да вземате решения. Когато си почивате, способността ви да решавате проблеми се подобрява, което означава, че вземате по-добри решения.

Как да получите детокс сън
За да се насладите на предимствата на спокойния сън, е важно да подобрите навиците си за сън.

• Опитайте се да вечеряте преди 20:00 часа.
• Определете време за лягане, което ви позволява да си починете поне седем часа.
Премахнете всеки шум, който може да наруши съня ви.
Не забравяйте да заглушите мобилния си телефон, така че известията да не ви събуждат.
Светлините могат да попречат на качеството ви на сън, така че избягвайте да оставяте осветлението и уредите включени.
Направете някаква релаксираща дейност преди лягане, като вземане на топла вана или четене на добра книга.
Използването на вашия мобилен телефон или компютър преди лягане може да причини безсъние. Затова е най-добре да се отдалечите от тези екрани няколко часа преди лягане.

И накрая, имайте предвид, че ключът към подобряване на вашата хигиена на сън е да бъдете последователни. Първоначално може да ви е малко трудно да се приспособите към режим на детоксикиращ сън. Но след като го приложите на практика и започнете да се наслаждавате на предимствата му, ще стане много по-лесно. Освен това в дългосрочен план ще се радвате на по-добро цялостно здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X