Напишете дума/думи за търсене

Ефектите на изневярата върху мозъка

Предателствата често имат наистина висока цена не само на междуличностно ниво, но и индивидуално. Изневярата често засилва съмненията и увеличава чувството на несигурност. Това е като всепоглъщащ огън, който в крайна сметка унищожава всичко, за което предаденият човек се е борил.

Изневярата е предателство на доверието. Като такова, то има потенциала да предизвика изключително интензивни и отвратителни емоции. Сред тях са чувство на неудовлетвореност, обиден гняв, мъка и тъга. В тази статия обаче ще изследваме друга емоция, тясно свързана с изневярата - ревност.

„Трябва да се научиш да ставаш от масата, когато вече не се сервира любов.“
Нина Симон

Ревността като емоция
Емоцията е начин за реагиране на един или няколко стимула в околната среда. Тя има три компонента:
• Поведенческият компонент. Това е вид поведение, което се проявява по реактивен начин или в резултат на емоция.
• Невровегетативният компонент. Как телата ни мобилизират и събират енергийни ресурси, за да се справят със стимула. Това се намира в автономната нервна система.
• Хормоналният компонент. Подпомага невровегетативната система благодарение на освобождаването на вещества, които улесняват емоционалната реакция. Например хормоните, които се секретират на надбъбречно ниво. Те се освобождават, така че нашите мускули да имат достатъчно храна.

Ревността е емоция с дълбока социална основа. Дефинира се като „факт на подозрение, недоверие и недоверие към другия“. Това може да промени привързаността, която хората изпитват един към друг. Всъщност ревността е очакване на загуба. Алармира ни за възможна предстояща болка и вреда.

Да реагирате с ревност на изневярата, е както нормално, така и тревожно. Освен това отговорът варира в зависимост от това дали сте мъж или жена и се крие в еволюцията. В тази рамка ревността е свързана с репродуктивни последици.


Как изневярата влияе на мозъка?
Ако сте жена, вероятно сте по-чувствителни към сценария на емоционална изневяра. От друга страна, ако сте мъж, вероятно отдавате по-голямо значение на изневярата от сексуален характер.

В лицето на нелоялното поведение обикновено се активират области, свързани с отрицателни емоции и социално познание. Сред тях са:
• Амигдалата. Това е ключова структура в емоционалната реакция. Тя действа като „диригент на оркестър“. Сред нейните функции е регулирането на импулсите и изразяването на емоции. Освен това тя е интензивно активирана от страх.
• Инсуларен кортекс. Активира се, когато нещо не ни харесва и когато се чувстваме отвратени. Активира се и когато от изневярата ни боли и изпитваме ревност. Освен това физическата болка активира тази зона. Тя е отговорна за обработката на емоционалната част от болката.
• Горната темпорална извивка. Ревността възниква като следствие от възприемано предателство. Горният темпорален гирус се активира всеки път, когато оценяваме нечие доверие и преднамереност.

Визуалната кора
И при мъжете, и при жените зрителната кора се активира силно, когато се случи изневяра. Това се случва, защото ние активно си въобразяваме, че партньорите ни са неверни. Всъщност ние го виждаме със собствените си очи. При мъжете амигдалата се активира по-интензивно, ако изневярата е била сексуална.

Въпреки това, когато се сблъскате с емоционални изневери, инсулата, хипокампусът и хипоталамусът се активират.

С две думи, определени области се активират по различен начин според пола. Това произлиза от различните начини, по които мъжете и жените гледат на изневярата по отношение на възпроизводството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X