Напишете дума/думи за търсене

Брилянтен тест, който може да ни помогне да разберем дали сме депресирани

Приблизително 7% души от населението на планетата са претърпели поне един голям депресивен епизод през изминалата година.

Изследванията показват, че жените между 40 и 59 години имат най-висок процент на депресия. Но въпреки факта, че толкова много от нас са засегнати от различни разстройства на настроението, не всеки е наясно какво точно означава да бъдеш депресиран.

„Депресията често се проявява като безнадеждност", казва д-р Мишел Нюман - професор по психология и директор на Лабораторията за тревожност и патология на настроението в Пенсилванския държавен университет. „Това е загуба на интерес или ентусиазъм за неща, на които сте се наслаждавали преди."
Клиничната депресия има и други общи симптоми, включително спад на енергията, проблеми със съня, загуба на тегло, суицидни мисли и проблеми с мисленето или фокусирането.

Болката, лошото настроение и прекомерното пиене на алкохол също са някои от изненадващите симптоми, свързани с разстройството на настроението. За да бъдете диагностицирани с депресия обаче, тези симптоми трябва да са налице през по-голямата част от деня, почти всеки ден, в продължение на поне две седмици.

Но дори и да може да се намерите в този списък от симптоми, това не означава непременно, че сте клинично депресирани. Тук се намесва функцията на Google.

Ако търсите термина „клинична депресия“ (clinical depression) в Google, ще видите „панел със знания“ (knowledge panel), който предоставя информация за разстройства на настроението.
В този панел на знанието ще намерите връзка, озаглавена „Направете самооценка“ (Take a self-assessment). Кликнете върху този линк и Google ще ви насочи към прост въпросник, базиран на нещо, наречено PHQ-9 - инструмент за проучване, който много здравни специалисти използват за диагностициране.

Важно е да се отбележи, че новият инструмент на Google, който е разработен с помощта на Националния алианс за психични заболявания на Америка, не е предназначен да действа като заместител на професионална диагноза.

Той има за цел да ви предостави полезна и проницателна информация, която да стимулира по-задълбочени изследвания, да потърсите помощ и да ви помогне да проведете по-задълбочен разговор с вашия лекар.

Ако, след като отговорите на въпросите PHQ-9, вашите резултати показват, че може да сте клинично депресирани, първата ви стъпка трябва да бъде да се свържете с клиника за психично здраве или специалист.

Средностатистическият човек със симптоми на депресия чака шест до осем години, преди да потърси професионално лечение.
Но колкото по-дълго чакате да потърсите лечение, толкова по-изразени и изтощителни могат да станат признаците на това състояние.

Помнете, че депресията може да се подхрани и в разстройства, свързани с тревожност. Така че, като отложите лечението, може да се отворите към допълнителни проблеми с психичното здраве.

Дори ако се окаже, че вашите симптоми са само пристъп на тъга, а не тежка депресия, има ефективни стъпки, които може да предприемете, за да прогоните облаците. За тези, които се чувстват отпаднали, диетичните промени могат да помогнат за подобряване на състоянието. Спорт, малко слънце и прекарването на време с приятели са по-подкрепени от науката начини за облекчаване на лека депресия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X