Напишете дума/думи за търсене

5-те езика на любовта - не всеки говори твоя

Често имаме взимане-даване с някого, който изразява любовта си по различен начин от нас. Това обаче не прави чувствата му по-малко истински или искрени. А понякога се натъкваме на хора, които изглежда, че не умеят да обичат. Но всички сме наясно, че има хиляди начини за изразяване на обич, които експертите по сърдечни дела наричат любовни езици.

Затова, когато се натъкнем на някого, който ни изглежда дистанциран и студен, истината е, че той просто използва непознат любовен език за нас.

Любовта, също като езика, има много нюанси. Ето защо през 1995 г. американският писател и радиоводещ Гари Чапман описва 5-те езика на любовта, които според него съществуват. Той изследва както начина, по който човек изразява любовта, така и начина, по който я получава.

Всеки индивид е склонен да има два езика на любовта, на които ни е най-удобно да изразяваме себе си и да се чувстваме обичани. Един човек може да предпочете да изрази любовта си с един любовен език, но да предпочете да я получи чрез друг.

Петте езика на любовта на Чапман

1. Физически контакт
Физическият контакт е един от най-простите любовни езици, тъй като не изисква никакви думи. Хората, които предпочитат този език, се радват на допир, гушкане. Те се чувстват утешени в прегръдките на другите или като се държат за ръце. Този език е предпочитан от младежите. Те се наслаждават на масажи или да седят в скута на любимите си хора.

По-големите деца (особено момчета на възраст между 7 и 9 години), които се радват на този вид любовен език, може да го изразят по особени начини. Това включва бой, борба, футбол или баскетбол. И все пак това все още е форма на физически контакт, който ги кара да се чувстват обичани и обгрижвани.

2. Думи на утвърждение
Тази група включва хора, които имат нужда от думи на обич и комплименти. Те получават щастие от това да чуят хубави думи и мотивация от добре написан стих. Този начин на изразяване на обич включва любовни писма. Ако един от езиците ви на любов са думите на утвърждение, обичате да насърчавате хората с речта си.

Думите имат невероятна власт над нас и оставят своя отпечатък върху поведението ни, дори ако произнасянето им отнема само секунди.

3. Качествено време
Отделянето на време от деня ни за хората, които обичаме, е начин да изразим това, което чувстваме към тях. Това означава да намерим качествено време в нашия натоварен график, пълноценно и възнаграждаващо време, за да бъдем с човек както физически, така и ментално. Това, което правите заедно, няма особено значение. Това, което наистина има значение, е човекът, с когото прекарваме времето си.

4. Получаване на подаръци
Някои хора обичат да получават и да дават подаръци. Но не е задължително да е материален подарък или много скъпа вещ. Тук е от значение колко е обмислен армаганът. И, разбира се, любовта, с която се подарява. Става дума за по-добро опознаване на другия човек чрез малки, но значими дарове. С други думи, подаръците са начин да изразите любов към друг, но никога не са средство да получите нещо.

5. Жестове на загриженост
Това обозначава нещата, които човек извършва като начин да съобщи това, което чувства. Има много различни примери за това: приготвяне на храна с любов, грижа за дома, който споделяте, грижа за другия човек, когато е болен. Те са прости действия, но демонстрират любов.

Това са 5-те езика на любовта, които за пореден път доказват, че не всеки изразява обичта по един и същи начин за всички. Има всякакви езици на любовта и знанието за тях отваря вратата към свят, изпълнен с повече мили думи, обмислени подаръци и топли прегръдки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X