Напишете дума/думи за търсене

Как да поискаме повишение на заплатата

Получаването на повишение на заплатата е цел, споделяна от мнозина, особено когато инфлацията расте. Като правило стратегията, която изберете, за да поискате увеличаване на доходите ви, ще определи дали ще го получите или не.
Например по-трудно е да получите повишение, ако ви липсва самочувствие.

Въпреки това, ако сте на по-ниска позиция или член на малцинство, може да се почувствате по-несигурни, когато кандидатствате за това финансово модифициране във ваша полза.
Но не е нужно да е така. Всеки работник има право на източник на по-добри доходи.

В допълнение към самочувствието има и други фактори, които трябва да имате предвид, ако търсите повишение.

1. Избор на правилния момент
Първият ключ към получаването на повишение е да изберете правилния момент да го поискате. На първо място, трябва да вземете предвид състоянието на компанията. Ако страда от финансови затруднения по една или друга причина, ще имате по-малък шанс да получите увеличение на заплатата си.

Най-добре е да си уговорите среща с шефа си или с отговорното лице, от което зависят финансовите дела на фирмата, в която работите, и директно да съобщите, че искате да говорите за заплатата си. Правейки това, подготвяте почвата за темата. Освен това предлагате на другата страна възможността да помисли какво може да ви предложи.

Освен това е важно да имате списък с аргументи, които подкрепят вашето искане. Добра идея е да споменете вашите постижения и напредък в кариерата. В края на краищата трябва да може да обясните защо заслужавате повишение. Когато правите заявка, опитайте се да споменете скорошно ваше постижение.

Формулирайте конкретно предложение
Трябва да имате предвид конкретна цифра, която смятате за разумна. Разбира се, сумата трябва да е реалистична. Очевидно бихте искали да печелите милиони за това, което правите, но е наивно да очаквате компанията да удовлетвори изискванията ви, ако работата ви не генерира сумата пари, която искате.

Ако не знаете каква цифра да предложите, опитайте се да разберете каква е стойността на заплатата, която другите хора на вашата позиция обикновено имат. С тази информация може да започнете да определяте максимум и минимум.

Възможно е да поискате увеличение на заплатата, защото искате да подобрите финансите си или защото изпитвате финансови затруднения. Трябва обаче да запомните, че това са лични мотиви и че организацията най-вероятно няма да ги вземе предвид. Това, което вашите ръководители ще ценят, е да им предоставите конкретни данни, като например диапазона на заплатите на пазара на труда.

3. Не се отказвайте
Имайте предвид, че увеличение на заплатата често не се постига с просто искане. Нерядко може да отнеме няколко седмици или дори месеци. Това, което трябва да направите, е да оставите заявката си на масата и да поддържате каналите за комуникация отворени.

По правило вашият работодател ще разгледа молбата ви и ще ви даде отговор по-късно. Той може да ви каже, че увеличението не е възможно в момента, но че със сигурност ще помисли за това в бъдеще. Ако случаят е такъв, може да договорите други предимства - по- гъвкаво работно време, обучение или нещо подобно.

От друга страна, ако смятате, че увеличението на заплатата би било справедливо признание за работата ви и че компанията е в състояние да го предостави, но не го прави, защото така им е по-удобно, поне ще лъсне пред очите ви истинския дух на организацията, за която работите. Може би собствениците не ценят работниците си. Това може да е знак, че трябва да си потърсите нова работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X