Напишете дума/думи за търсене

3 от най-големите рискове на изкуствения интелект

Без съмнение, изкуственият интелект е обещаващо изобретение на човешкия гений. Въпреки това неговият напредък съдържа и серия от наистина трансцендентни опасности, които заслужават размисъл.

Хейдън Белфийлд, учен от Центъра за изследване на екзистенциалния риск в университета в Кеймбридж, признава само две трансцендентални изобретения/открития за нашата еволюция: изобретяването на огъня и откриването на ядрената енергия.
Изкуственият интелект може да бъде третият, главно поради свързаните с това рискове.

1. Повишен контрол
Много експерти смятат, че няма да мине много време преди да станем свидетели на вид инженерство, което притежава „суперинтелект“.

Става дума за интелигентни машини: устройства с технология, способна да обработва информация по същия начин, както го прави човешкият мозък. Тези машини обаче ще бъдат по-добри и по-бързи от човешкия мозък.

Професор Ник Бостром от Оксфордския университет твърди, че се приближаваме до „умна експлозия“. С други думи, скок, при който машините се превръщат в нов тип интелигентен живот. Това ще стане, когато тези устройства станат автономни.

Тези събития неизбежно ще доведат до ситуация, в която машините ще имат повече мощност. Те ще могат да контролират аспекти от ежедневния живот и ще имат способността да извършват безпрецедентно наблюдение на хора. Последствията са непредвидими.

2. Упадъкът на определени човешки качества
През 2016 г. Герд Леонхард написа книга, озаглавена „Технология срещу човечество: Приближаващият сблъсък между човек и машина”. Той вярва, че няма да мине много време преди машините да могат да разбират човешките емоции и да развиват социална интелигентност. На този етап те ще разполагат с всички инструменти, за да станат „суперинтелигентни“.

Те ще започнат да се свързват помежду си и ще проектират подходяща реалност, за да гарантират собствената си еволюция. Въпросът е дали машините ще се адаптират към хората или ще изискват хората да се адаптират към тях.

Междувременно ще станем свидетели на упадъка на някои качества, които ни определят като хора. Например възможността да правим грешки, да бъдем неефективни или да бъдем затрупани от мистерии.

3. Грешка и липса на неутралност
Друг от големите рискове на напредналия интелект се крие във факта, че все още има път, преди да стане „суперинтелигентност“. По време на пътуването обаче може да възникнат сериозни повреди, които да създадат големи проблеми за човечеството.

Например машините стават все по-способни да създават фиктивни ситуации по почти перфектен начин. Ние сме само на една крачка от възможността да променим изображението на човек на видео и да адаптираме жестовете на лицето му, за да съответства на думите, които той дори не е казвал. С други думи, става все по-лесно да се изкривява реалността и да се създават фалшиви новини.

Към това се добавя фактът, че технологията не е неутрална.
Има данни, че съдиите в Съединените щати, които използват този вид разузнаване, оценяват афро-американските граждани по-строго от останалите. Алгоритмите са повече или по-малко предназначени за тази цел.

Една от опасностите на изкуствения интелект е окончателното заместване на хората на работното място.


Други козове на изкуствения интелект
Това са само част от рисковете на изкуствения интелект. Но вероятно има много повече, които дори не може да идентифицираме все още. Това е така, защото те по същество ще зависят от решенията, които вземаме като човечество по отношение на ограниченията, които искаме да наложим.

Освен това е изключително вероятно светът на труда, който познаваме днес, да бъде наистина различен от този, който ще видим след десетилетие. Традиционните професии вероятно ще изчезнат, за да бъдат заменени от други.

Не е изключено онези индивиди, които притежават уменията да генерират бизнес чрез пълно използване на потенциала на тази технологична еволюция, да бъдат по-ценени като кадри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X